Hovedmotivasjonen til nordmenn som tenker sunt kosthold, er at det holder oss friske nå og i framtiden. 65 prosent av norske forbrukere velger mat av helsemessige årsaker. Kun hver 50. spurte i Norge oppgir at motivet er å gå ned i vekt, viser en internasjonal undersøkelse som omfatter 30 land. I Norge har TNS Gallup samlet inn tallene for amerikanske HealthFocus International.

Hver tredje danske og hver fjerde svenske oppgir at de ikke tenker helse når matvarene handles. Kun 7 prosent i Norge sier de sjelden eller aldri tenker på helsefremmende mat når de gjør innkjøp, skriver Aftenposten.

– Utrolig gledelig og dette viser at et målbevisst arbeid over flere år har gitt resultater. Vi har hatt vedvarende politisk trykk i forhold til ernæringsarbeid og helsemyndigheter har fulgt gode fagråd, sier Gunn-Elin Bjørneboe, assisterende direktør i Sosial— og helsedirektoratet.

Norge var først i verden da landet i 1975 utarbeidet en egen ernæringspolitikk med fokus på helse.