KRISTIANSAND / LILLESAND: Fredag ettermiddag hengte Kiwi-butikken på Tingsaker i Lillesand opp lapper for å informere om mangelen på biff, begrunnet i vinterens akutte smørkrise.

"Det er for tida for lite produksjon av norsk storfe. Årsaken er lite slakting i romjula, samt at dyrene blir holdt igjen for å produsere melk til smør. Dette merkes først og fremst ved at det til tider ikke er nok biff av norsk storfe i butikkene. Kjøttprodusentene jobber for at våre kunder skal finne et best mulig utvalg av biff i butikken til enhver tid".

Denne lappen varsler kundene om at tilgangen på biff er dårlig. Foto: Morten Boswarva

— Vi har ikke direkte kunnskap om problemer med leverandørenes kjøttleveranse, men vi vet at det er litt manko på norsk storfekjøtt etter smørmangelen, fordi en del kyr holdes tilbake for å produsere norsk smør, sier informasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen.

Færre lager biff

At flere slakteklare dyr blir brukt til melkeproduksjon bekreftes også av kommunikasjonsdirektør i Nortura, Nina Sundqvist.

— Det er for så vidt riktig at bønder har holdt igjen en del av kyrne fra slakt for å få la dem melke ekstra, sier Sundqvist.

Hun avviser samtidig at dette er årsaken til kjøttmangelen. Det skyldes nemlig at det ikke lønner seg for bøndene å produsere biff.

De siste årene har produksjonen av storfekjøtt gått ned med to prosent hvert år. Samtidig gikk salget av storfeprodukter opp med tre prosent i fjor. Dermed blir det vanskelig å fylle etterspørselen med norsk kjøtt, viser tall fra Nortura.

— Rotårsaken er at det ikke er lønnsomt for bøndene. De siste årene har vi hatt en to prosents nedgang i produksjon av storfe. Bøndene finner det ikke økonomisk å drive med storfe, sier Sundvist.

Det kan bli mangel på norske biffer i fremtiden, men importbiffer mangler det ikke på. Foto: Scanpix

Vil ha norsk biff

- Det er premium-produkter, som biffer og fileter, det er mangel på. Man kan oppleve at det ikke er nok ferskt kjøtt fra Norge. Men dette er ingen kjøttkrise, fordi vi importerer kjøtt. Det vi ser er at forbrukerne ønsker fersk norsk biff, sier Sundquist.

Nortura har satt i gang prosesser på kort og lang sikt mot polititisk hold for å sikre at det ikke blir mangel på norsk kjøtt.