Slik ser båten ut på 86 meters dyp. Bildet tatt med miniubåt / ROV. Foto: SeaBed
Slik ser båten ut på 86 meters dyp. Bildet tatt med miniubåt / ROV. Foto: SeaBed

FARSUND/KRISTIANSAND: - For denne jobben spesielt var det vanskelig åkomme til styrhuset på båten, da det like bak styrhuset er montert mye utstyrrelatert til båtens formål, som var fisking, forteller Kenneth Stømne på vegneav SeaBed Services.

Selskapet har hatt oppdraget med å hente opp den pensjonerteyrkesfiskeren Jan S. Pettersen, som gikk ned sammen med båten sin.

Mandag begynte de sammen med en representantfra Agder politidistrikt å lokalisere havaristen ved bruk av en miniubåt/ ROV(Remoted operated vechile).

— For å få adgang til styrhus hvor den forulykkede befantseg, måtte vi bruke mandagen på å fjerne noe fastmontert utstyr på havaristen,opplyser Kenneth Stømne.

Brukte kran og vaier

Utfordringen var å få fjernetdette utstyret, og til dette brukte de kran med vaier fra bergingsbåt som blelåret ned til havarist. Her bistodminiubåten slik at vaier ble montert for å få fjernet noe av fiskeutstyret.

— Når dette oppdragetvar utført, lettet dette tilkomsten til styrhus. Dermed var den isolerte jobbenmed å få opp den forulykkede ren prosedyre, forklarer Stømne videre.

Tirsdag etter ble miniubåten igjen sjøsatt for å få denforulykkede Jan S. Pettersen ut av styrhuset på havaristen, og klokken 14.00lyktes dette. Med hjelp av miniubåten ble han tatt med opp til ti meters dyp,og deretter gikk en dykker fra SeaBed i vannet for å bringe Pettersen tilbergingsbåt.

Teknikere på stedet

Den forulykkede ble så hentet på Korshavn kai avbegravelsesbyrå.

Teknikere har undersøkt stedet for å finne ut mer om hva som kan ha skjedd.

Ulykken skjedde etter at Jan S. Pettersen hadde deltatt i en redningsaksjon hvor to tyske fiskere hadde fått problemer. På vei tilbake etter redningsaksjonen fikk Pettersen selv problemer da han kjørte på skjær med reketråleren.

I løpet av kort tid ble båten overfylt og sank. Ifølge vitner var Pettersen i styrehuset da båten gikk ned.