RYSTET: Hovedtillitsvalgt for sykepleierne i Mandal kommune, Hannah Dybesland, er rystet over at denne lekebutikken fikk en flom av sykepleiere som ville ha jobb her. Hun mener det beskriver hvor stor frustrasjonen er blant hennes medlemmer. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: — Det er svært beskrivende for den frustrasjonen mange av våre medlemmer har for sine arbeidsvilkår, sier en rystet hovedtillitsvalgt i sykepleierforbundet i Mandal kommune, Hannah Dybesland.

Nylig lyste lekebutikken Ringo i Øvrebyen en stilling som vanlig medarbeider i butikken. Butikksjefen David Wang fikk vel 40 søknader.

— Det spesielle med bunken var at 14 av dem var fra sykepleiere som alle var i fast jobb, forteller Wang. Han snakket med flere av dem, der inntrykket var at mange var slitne av turnusjobbing, underbemanning og hard fysisk jobbing.

Overkvalifiserte

Men til slutt ansatte han ikke noen av dem.

— Jeg har før hatt en tidligere sykepleier ansatt, og som ble i to år. Hun var frustrert og sliten da hun begynte, men valgte likevel å gå tilbake til sitt gamle yrke. Av den grunn er min inntrykk at de er overkvalifiserte til å jobbe hos oss og ikke blir lenge, sier Wang.

Han kan tilby en lønn på 292.000 kroner - 37.000 under startlønnen til en sykepleier.

— Som jo også forteller at det handler mest om arbeidsvilkårene sykepleierne har. Mine medlemmer har stor arbeidsbelastning, ubekvem arbeidstid og mange har dessuten en ufrivillig lav stillingsprosent, sier Dybesland.

Frustrasjon

Hun forteller at sykepleierne føler frustrasjon over å ikke får tid til å bruke sin reelle kompetanse fordi det er for få sykepleiere på jobb og at tiden må brukes til å ta unna akutte arbeidsoppgaver.

— Dette vil bli enda mer krevende med samhandlingsreformen der pasientene skrives ut tidligere fra sykehuset og skal tilbake til kommunen, sier Dybesland.

Hun beskriver sykepleiermangelen i Mandal spesielt som kritisk.

— Når det lyses ut faste stillinger, ligger antall kvalifiserte søkere på en eller to, gjerne fra allerede ansatte sykepleiere som vil opp i stillingsprosent. Vikariatene er det ofte ingen søknader på, forteller hun.

Minstelønn i Mandal

Mandal kommune lønner sine sykepleiere etter minstelønnssatsene.

— Denne og andre kommuner burde gjøre som for eksempel Time kommune i Rogaland nylig gjorde. Her økte man minstelønnen fra 329.000 til 370.000 kroner, et tydelig tegn på at man verdsetter denne arbeidsgruppen, sier Dybesland.

Hun har ingen tro på at ting bedrer seg om ikke gjøres noe med vilkårene.

— Kjøpesenteret i byen skal snart utvide kraftig med mange flere stillinger. Her vil nok mange av mine medlemmer ønske å heller jobbe, tror Hannah Dybesland.