OSLO: Torsdag kveld la sentralstyret fram en uttalelse om Venstres rolle på borgerlig side etter stortingsvalget i 2013. Søndag kommer den store debatten om dette temaet.

Som kjent sa Venstre absolutt nei til Frp før forrige valg. Nå åpner Venstre for å støtte en regjering der Frp er med, men ønsker ikke å sitte i regjering med partiet.

Stein Inge Dahn i Agder Venstre var i den politiske debatten en av flere som er opptatt av dette spørsmålet.

— Det er Frp som latterliggjør klimautfordringene og som presser Norge inn i Europas minst liberale hjørne når det gjelder behandling av innvandrere, sier Dahn.

- Se til Storbritannia

Dahn brukte en del av sitt innlegg til å drøfte om Venstre bør se mer til Storbritannia når man skal utvikle partiet videre.

— I 1988 var det en sammenslåing mellom det sosialdemokratiske partiet og det liberale partiet, og det ble dannet et helt nytt sosialliberalt parti. Dette sosialliberale partiets fremste budskap har vært den tredje vei, som har like stor avstand til den konservative veien som den har til den sosialistiske veien. De som velger å gå langs den konservative veien er mest opptatt av kapitalen og av markedskreftene, sier Dahn.

— Arbeiderpartiet, som går langs den sosialistiske veien, er mest opptatt av Staten, at alle er like og at alle skal gå i takt. Men partiet som staket ut den tredje veien har hele tiden hatt et klart budskap om at den viktigste prioriteringen er å sette mennesket i sentrum. Dette har vært en strategi kronet med suksess. Til tross for at landets veldig udemokratiske valgordning legger føringer for en to-delt blokkdannelse i politikken, har det sosialliberale partiet på egen hånd, og ved å snakke om egen politikk og sin egen, tredje vei, klart å få en oppslutning som til tider har plassert det som landets største parti på meningsmålingene. Siste parlamentsvalg var en stor seier, og partiet fikk 23 prosent av stemmene. Dette er verdifull lærdom for Venstre, sa nestlederen.

Et tredje alternativ

Dahn pekte også i sitt innlegg på redselen for en økt todeling i norsk politikk og mener Venstre bør kunne ta rollen som det tredje alternativ.

— Vi bør fortsette å utvikle forståelsen for vårt liberale ståsted som det tredje politiske samlingspunkt i norsk politikk. Venstres sosialliberale rolle vil være den største taperen i en todelt blokkinndeling av det politiske landskapet. Det er det våre nærmeste konkurrenter som er mest tjent med. Derfor er det også deres partistrateger som bidrar sterkest til å gjødsle et slikt endimensjonalt perspektiv på norsk politikk, sa Dahn fra Venstres talestol.

— Vi skal vise velgerne at det går an å være sosial uten å være sosialistisk. Vi skal vise velgerne at vi kan satse på skaperkraft uten å være konservativ. Vi vil samarbeide med alle som bidrar til mer grønn og liberal politikk i Norge. Vi har fått nok av det rødgrå regjeringsprosjektet, avsluttet Dahn.