Kristiansand: — Vi ønsker å se hele barnets oppvekst i en helhet. Derfor vil vi flytte alt som har med det å gjøre inn under en felles ledelse, sier Mette Gundersen (Ap).

Saken har splittet posisjonen blant kristiansandspolitikerne og delt flere partier. Den har splittet kommunens direktører, og den ender sannsynligvis med et vedtak verken ansatte i helse- og sosial eller i skolene ønsker.

Samarbeidsproblemer

For et år siden kom en rapport som avslører store samarbeidsproblemer internt i kommunen, etter at politikerne bestilte den halvannet år tidligere. I vinter har saken blitt behandlet i flere kommunale utvalg, og er flere ganger utsatt. Onsdag ettermiddag skal saken endelig avgjøres.

Internt har det vært en rekke diskusjoner. Helse- og sosialdirektøren står mot oppvekstdirektøren. Rådmannen har støttet helse- og sosialdirektør Lars Dahlen.

Flertallsposisjonen har sprukket. Kristelig Folkeparti og Pensjonistpartiet ønsker at Dahlen skal få beholde barnevernet og de andre tjenestene. Venstre og Arbeiderpartiet støtter Høyre og Fremskrittspartiet i at alt som berører barns oppvekst skal til Rekve. Disse fire partiene kom med fellesforslag som fikk klart flertall i formannskapet. Både Høyre og Kristelig Folkeparti har imidlertid vært delt i tidligere diskusjoner.

Mens formannskapet er for å flytte tjenestene, gikk helse- og sosialstyret inn for å beholde alt hos helse- og sosialdirektøren.

Nå ser det ut til at politikerne i bystyret vil gi oppvekstdirektør Arild Rekve mer makt.

Lang saksbehandling

Saken handlet i begynnelsen om mulig flytting av barnevernet, men etter hvert er andre tjenester tatt med.

— Vi må gjøre det som er best for barnet, og her snakker vi om de svakeste barna, sier Mette Gundersen. Hun mener samarbeidet i helse- og sosialsektoren fungerer altfor dårlig, noe også rapporten fra i fjor vår viser.

— Det er tre år siden vi bestilte den rapporten. Sektoren har hatt flere år på seg til å forbedre samarbeidet. Når det ikke har skjedd, så går vi inn for å flytte flere av tjenestene over til en ny og helhetlig oppvekstsektor, sier Mette Gundersen. Trolig vil diskusjonene internt i partiene foregå helt frem til møtet.

- Tapt kamp

Helse- og sosialdirektør Lars Dahlen har aldri lagt skjul på at han er imot overflyttingen. Sektoren har akkurat gjennomført en stor omorganisering der alt innenfor barn og familie skulle samles.

— Det var i ferd med å settes på plass, sier Dahlen. Nå flyttes så og si hele området ut av hans hender.

— Jeg skal ikke kjempe tapte kamper. Dersom dette forslaget går gjennom, blir vår jobb å legge til rette for at det skal bli en suksess, sier Dahlen. Han peker på at når først barnevernet skulle flyttes, er det best at tilknyttede tjenester slår følge. Totalt forsvinner 200 til 220 årsverk fra helse- og sosial til oppvekst.

Rådmann Tor Sommerseth har også argumentert imot.

"En flytting av alle eller deler av tjenesten til barn og unge vil være meget ressurskrevende, og det bør foreligge klare målsettinger for hvordan dette skal bedre tjenestetilbudet til denne gruppen. Rådmannen kan ikke se at dette er tilfellet", skriver han i sakspapirene.

Harald Sødal (KrF) mener politikerne er i ferd med å gjennomføre en omorganisering som både er dyr og uønsket av de ansatte. Han tviler på effekten.

— Omorganiseringer krever voldsomt mye av tid og ressurser. Samtidig er tillitsvalgte innen både skole og helse- og sosial imot dette. Vi dytter på dem en ordning de ikke vil ha, sier Harald Sødal. Han stemte imot overflyttingen da saken ble behandlet i formannskapet. Hans partigruppe er delt.

— Jeg mener at tjenestene vi her snakker om har mer med helse- og sosial å gjøre enn skole som de nå kommer sammen med, sier Sødal. Han mener det er rart at Arbeiderpartiet går imot fagforeningene i denne saken. Da kommunalutvalget behandlet saken, gikk både Pål Tjøm fra Fagforbundet og Arne Fjermeros fra Utdanningsforbundet imot en overflytting.