FORBLIR I HØYRE: Mangeårig Høyre-politiker Jan Olav Olsen oppfatter ikke kirkemøtets appell som råd om ikke å stemme blått ved høstens stortingsvalg. Foto: Reidar Kollstad
LANGT IGJEN: Kirkemøtet er fortsatt ikke papirløst. Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND: Kravet står å lese i en uttalelse fra kirkemøtet i Kristiansand. Der heter det også at etiske hensyn må gå foran økonomisk avkastning, og at strengere etiske retningslinjer må ligge grunn for investeringene.

Kirkemøtet krever også at vesentlig mer av oljefondet må investeres i fornybar energi og utvikling av ny energi, samtidig som vesentlig mindre investeres i fossilindustrien.

I vedtaket om saken utfordres alle kirkelige medlemmer til å la hensynet til en forsvarlig klimapolitikk og arbeid for global rettferdighet få avgjørende fokus ved årets stortingsvalg. Og, bidra til at de politiske partiene og mediene gjør klimasaken til et hovedspørsmål i valgkampen.

Det var Agder og Telemark bispedømmeråd som spilte inn saken "Forsvarlig etisk forvaltning av norske petroleumsressurser og uttalelse om etisk forvaltning av Statens pensjonsfond utland" til årets kirkemøte, etter at deres representant Øyvind Benestad reiste den på kirkemøtet for fire år siden.

I vedtaket utfordres alle kirkens medlemmer til å la hensynet til en forsvarlig klimapolitikk og arbeid for global rettferdighet få avgjørende betydning ved årets stortingsvalg.

Stemmer blått

Leder av dette rådet, Jan Olav Olsen, er mangeårige Høyre-politiker med fire års fartstid på Stortinget og 12 år fra ordførerstolen i Gjerstad.

— En slik tekst vil neppe bli lest i Høyres partiprogram?

— Ikke foreløpig. Men jeg håper Høyre tar uttalelsen og vedtaket fra kirkemøtet innover seg og vektlegger den i handling

Olsen avviser at kirkefolk dermed ikke bør gi stemmer til Høyre eller Fremskrittspartiet.

— Folk må selvsagt stemme ut fra egen overbevisning og fritt grunnlag. Jeg stemmer i alle fall på Høyre med god samvittighet, sier Olsen, som i likhet med de øvrige åtte på Agder- og Telemark-benken stemte for kirkemøtets vedtak

Et stort flertall står også bak beslutningen om å støtte kampanjen "Klimavalg 2013", der bispedømmerådet vil spille en aktiv rolle ved hovedmarkeringen i Arendal 24. august.

Det samme flertallet begrunner kirkens engasjement med at bærekraftig forvaltning av skaperverket, nestekjærlighet og solidaritet med fattige og marginaliserte, er umistelige verdier for Den norske kirke og den verdensvide kirke.

— Rikdommen som oljefondet representerer, er en enorm mulighet for Norge til å bidra til en bedre fordeling av verdens ressurser, nye arbeidsplasser og utvikling der det trengs mest. Derfor vil vi utfordre det norske samfunn til høyere etisk bevissthet om hvordan verdiene i vår olje- og gassformue forvaltes, heter det i den vedtatte teksten.