KRISTIANSAND: — Vi står her og stopper busser som kommer fra Søgne, Greipstad, Hellemyr og Mandal. I forbindelse med åpningen av Vågsbygdporten, er traseen endret. I dag informerer vi passasjerene om det, forteller Sølvi Aagren, seksjonsleder for ruteopplysningen i Agder Kollektivtrafikk (AKT).

- Har passasjerene fått med seg endringen?

— Nei, de fleste har nok ikke fått det med seg, sier Aagren.

STOPPER BUSSER: Sølvi Aagren i AKT og Fritz Lundh i Nettbuss stoppet busser vestfra i morgenrushet for å informere om ny trasé. Noen av passasjerene må gå av på andre holdeplasser etter at Vågsbygdporten åpnet. Foto: Mari Horve Reite

— Det er derfor vi står her. Endringen nå gjelder først og fremst de som skal av i Hannevika, ved Hennig Olsen. Vi har et midlertidig busstopp like før den gamle tunnelen, med vei ned til Vesterveien. De som tidligere gikk av i Hannevika, må gå av der, forteller Fritz Lundh, driftsoperatør i Nettbuss.

— Vi har folk ute nå i morgenrushet, og vil ha folk ute igjen i ettermiddagsrushet for å informere de som skal fra byen og vestover, forteller Siv E. Wiken administrerende direktør i Agder Kollektivtrafikk.

Hun viser til informasjon og kart som henger på bussene for folk som vil vite mer om endringene.

Den nye traseen vil gjelde i tre uker fremover. Her er fasiten for de ulike rutene, ifølge AKTs hjemmesider:

Busser som går mot Vågsbygd:

Rute M1, M2, N2, 05, 09, 50:

Kjører via holdeplass ved Kolsdalen, gjennom ny tunnel på Vågsbygdveien (Vågsbygdporten) til Lumber. Deretter ordinær trasé via Vågsbygd senter. Merk at det dermed ikke er noen påstigningsmulighet mellom Kolsdalen og Lumberkrysset.

Rute M3, N3, 10/11/12:

Kjører via holdeplass ved Kolsdalen, til lokalvei ved Hannevika, videre opp Myrbakken til Blørstad. Herfra ordinær trasé som i dag.

Busser som går mot Hellemyr, Søgne, Songdalen og Mandal:

Rute 17/18, 40/42, 40N/42N, 43/44/45/46, 45N, 900:

Kjører via holdeplass ved Kolsdalen, gjennom ny tunnel på Vågsbygdveien (Vågsbygdporten) mot Kartheia. Fra Kartheia kjører bussene ordinær trasé videre.

Busser som kommer fra Vågsbygd:

Det skjer ingen endringer for busstrafikken fra Vågsbygd mot Kvadraturen før det andre løpet i tunnelen åpner rundt årsskiftet. Bussene mot Kvadraturen kjører derfor samme trasé som før fra Lumberkrysset, via Myrbakken og Hannevika. Merk at holdeplassen i Hannevika vil være midlertidig stengt ca tre uker fra 14. april, nærmeste holdeplass blir da Kolsdalen (Xstrata).