BIRKENES: Byggingen av det kombinerte museums— og barnehagebygget startet i oktober i fjor. I august skal bygningen stå klar til å ta imot rundt 30 barnehagebarn. Samtidig som byggingen har pågått for fullt har Fylkesmannen i Aust-Agder behandlet en klage fra naboene i området. Nå er det klart at klagen tas til følge.

— En mønehøyde på over 9 meter kan ikke godkjennes hvis det ikke foreligger en dispensasjon eller reguleringsplan. Det gjør det ikke i dette tilfellet og da måtte det gå slik, sier seniorrådgiver Gunnar Refsland hos Fylkesmannen i Aust-Agder.

Ble godkjent av kommunen

Byggeplanen ble først godkjent av Birkenes kommune i 2011. Naboene klaget til Fylkesmannen, som avslo klagen. I mai i fjor klaget naboene på nytt, ettersom de mente at byggeplanene hadde blitt endret. Etter 11 måneders behandlingstid kom Fylkesmannen fram til at naboene har rett.

"Fylkesmannen ser av de nye tegningene at det søkes om et bygg med utforming og arkitektur som avviker vesentlig fra den opprinnelige søknaden. Den opprinnelige søknaden viste et bygg med delvis flatt tak og pulttak, og en mer oppdelt bygningsmasse som var avtrappet og tilpasset lett skrånende terreng. Det nye bygget er mindre oppdelt og høyere. Bygget har nå saltak og største mønehøyde er angitt til 9,5 meter", skriver rådgiver Refsland i vedtaket.

Tiltaket er dermed i strid med lovens regler om makshøyde og kan ikke godkjennes.

"Når dette likevel er gjort av kommunen, er dette en rettsanvendelsesfeil som må lede til at byggetillatelsen oppheves som ugyldig. Kommunens vedtak av 21.03.12 omgjøres. Det gis ikke tillatelse til oppføring av kombinert museums- og barnehagebygg som omsøkt", konkluderer Fylkesmannen.

Uklare konsekvenser

— Byggingen er jo godt i gang allerede. Betyr dette vedtaket at bygget må rives?

— Det betyr at kommunen må gjøre en ny vurdering av saken. Det blir eventuelt en ettergodkjenning. En slik ettergodkjenning skal behandles som om bygget ikke er bygd, sier Refsland.

— Hva slags konsekvenser kan dette få for utbygger og kommune?

— Det har jeg ikke lyst til å spekulere i. Vi har konstatert at byggetillatelsen som er gitt ikke er i samsvar med de aktuelle bestemmelsene i plan- og bygningsloven, sier Refsland, som beklager at det har tatt 11 måneder å behandle klagen.

— På grunn av små ressurser i 2012 har vi lang saksbehandlingstid for byggesaker for øyeblikket. Det er bare å beklage, sier Refsland.

Ordfører overrasket

Ordfører Arild Windsland i Birkenes kommune er overrasket over vedtaket.

— Nå må vi ha noen runder med fylkesmannen. I utgangspunktet mener vi at det ikke er nødvendig å oppheve vårt vedtak, men dette må vi nå ha en dialog om, sier Windsland til Fædrelandsvennen.

— Vedtaket er ganske klart?

— Ja, men dette er noe vi må snakke om. Vi må ha en runde på om avviket er så vesentlig at konsekvensen blir å omgjøre vårt vedtak. Jeg håper vi kommer fram til en løsning, sier Windsland.

— Frykter du at bygget må rives?

— Jeg vil ikke kommentere sånne ting nå, sier Windsland.