KRISTIANSAND: – Vi har fått mange henvendelser fra folk som lurer på hvorfor det er lagt ut reklame for en voksen datingside på Kaptein Sabeltanns Facebook. Jeg føler at alt vi har bygget opp blir ødelagt, sier Terje Formoe til Fædrelandsvennen.

Det var Dagbladet som først meldte at hackere hadde brutt seg inn på Facebooksiden som har nærmere 20.000 følgere.

Passordet endret

Mandag denne uken oppdaget Formoe at noen hadde tatt over kontoen til hans private Facebookside.

– Jeg forsøkte å logge meg på Facebook på kvelden da det kom opp at jeg hadde lagt igjen et gammelt passord. Det sto at passordet hadde blitt endret klokken 19.13. Da skjønte jeg at noen hadde hacket seg inn og tatt over hele greien, sier Formoe.

Via Formoes konto har hackerne fått tilgang til Kaptein Sabeltanns side hvor han er administrator. Her er det blitt lagt ut lenke til en voksen datingside.

– De har de logget seg på Kaptein Sabeltann-siden og slettet både meg og kollegaen min som administratorer. Dermed har vi ikke lengre lengre tilgang. Vi føler oss helt maktesløse, sier Formoe.

DATINGREKLAME: Hackere har lagt ut reklame for en voksen datingside på Facebookprofilen til Kaptein Sabeltann. Foto: Skjermdump

– Arrogant av Facebook

Han har forsøkt å varsle Facebook hele uken, men foreløpig har ingenting skjedd.

– Man skulle tro at de hadde et apparat for å fange opp slike ting. Dette er en side for barn og vi kan ikke ha upassende ting der.

Som svar på henvendelsen ble Formoe bedt om å identifisere seg selv. Han scannet visakortet sitt, med synlig bilde og fødselsdato, og la også ved et annet identifikasjonsdokument. Siden har han ikke hørt fra nettgiganten.

– Dette synes jeg er sjokkerende og utrolig arrogant. Dette angår barn og barnefamilier og det burde vært viktig for dem å ta grep med en gang og ta bort slike upassende meldinger. Kanskje Facebook er arrogante fordi de er så svære, sier Formoe.

– Jeg kunne aldri drevet business på den måten og hatt et slikt forhold til kundene mine. Alt de hadde trengt å gjøre er jo å tilbakestille passordet, men det gidder de ikke.

Føler ansvar overfor barna

– Hadde dette vært min private side ville jeg strøket meg fra Facebook og blitt ferdige med dem, men dette dreier seg om en side vi har bygget opp gjennom flere år og hvor barn følger oss. Vi føler et ansvar overfor dem.

På siden legges det blant annet ut gamle bilder, nyheter og meldinger om hva som skal skje fremover.

MANGE FØLGERE: 20.000 personer "liker" Kaptein Sabeltann på Facebook. Foto: Jim Rune Bjorvand

Hackerne har han heller ingenting til overs for.

– De finner vel glede i å ødelegge for andre. Hackere er det ikke mulig å vegre seg mot. Når de klarer å bryte seg inn i Pentagon, så kommer de seg også inn på Kaptein Sabeltanns side.

– Lover å se på saken

Pressetalsmann for Facebook i Norden, Jan Fredriksson, sier til Dagbladet at Facebook kommer til å ta tak i problemet.

– Jeg forsikrer om at alle som opplever slike ting får hjelp. Man må bare være tålmodig, og det må Terje Formoe også være dessverre, sier han til avisen.

Han forteller at slike saker håndteres fra Dublin og at det av og til tar noe tid da de må forsikre seg om at slike saker håndteres på riktig og forsvarlig vis.