ARENDAL/KRISTIANSAND: Det skriver Sørlandet sykehus i en pressemelding. Resultatene fra granskingen viser at antall reopererte er betydelig lavere enn tallene som fikk leder for Senter for kreftbehandling, Svein Mjåland til å slå alarm og kreve tykktarmkreftoperasjoner stanset i Arendal og overført til Kristiansand.

— Vi beklager den tilleggsbelastningen kreftpasientene har blitt utsatt for ved å måtte opereres på nytt. Det er gledelig at antallet er færre enn vi først trodde. Samtidig er antall reopererte i Arendal for høyt og det tar vi på største alvor, sier sykehusdirektør Jan-Roger Olsen i pressemeldingen.

Ledergruppen, tillitsvalgte for sykepleiere og leger, samt de ansatte ved de kirurgiske avdelingene i Arendal og Kristiansand ble orientert om resultatene av granskingen i et lukket møte på Sørlandet sykehus Kristiansand. Kirurg og rådgiver ved Bærum sykehus, Halvor Gude, har gransket alle journaler til pasienter operert for tykktarmskreft i Arendal fra 2010 til 2012. — Gudes gjennomgang viser at tallmaterialet som forelå i februar var basert på flere typer komplikasjoner, også de som ikke førte til reoperasjon av pasienten. Det er hovedårsaken til forskjellen på tallene, sier fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus i pressemeldingen.

Han informerer at det i store trekk er sårruptur som er årsak til reoperasjonene. Det innebærer at operasjonssår har sprukket opp, slik at pasientene måtte i narkose for å få lukket sårene på nytt. Tarmlekkasje, som er en mye mer alvorlig komplikasjon, forekommer ikke i større grad i Arendal enn hva som er vanlig i andre sykehus.

Sykehusets egne tall viste at hver tredje pasient ble reoperert i Arendal, mens landsgjennomsnittet og tall for Kristiansand lå på fem prosent.

Resultatene fra Gudes gjennomgang viser svært gode operasjonsresultater i Kristiansand.

— Nå må vi vurdere hvordan vi skal tilby den beste kvaliteten til alle innbyggere i Agder. Tirsdag legger sykehusledelsen fram forslag til eventuelle foreløpige tiltak, sier sykehusdirektør Jan-Roger Olsen.

Mandag og tirsdag skal sykehusets ledelse bruke rapporten som utgangspunkt for å bestemme om tarmkreftoperasjonene fortsatt skal få foregå i Arendal og Kristiansand, eller om alt skal overføres til Kristiansand.

Saken oppdateres.