BYGLAND: — Du har vært mye i Setesdal opp gjennom årene?

— Ja, jeg har vært overalt. Blant annet på grunnboringer mange steder, utstikking av Brokke-Suleskarveien og strekningen Storestraum – Åraksbø i 1975-76, bygging av veien gjennom Homme i Valle, Bjørnarå Bru, veien Åråksbø-Ose og mange flere. Deretter ble det seks år i Statens Vegvesen i Buskerud, så 23 år i Arendal kommune, før jeg vendte tilbake til Statens Vegvesen og jobbet med midtdelere på E18. I 2009 begynte jeg som byggeleder på riksvei 9 her i Bygland.

Lei råkjøring

— Du liker deg altså godt i Setesdal?

— Ja. Men hovedgrunnen til at jeg ville komme hit opp igjen, var for å komme unna den vanvittig farlige kjøringen vi ble utsatt for da vi jobbet med midtdelerne på E18 gjennom Aust-Agder. Veldig mye råkjøring blant langtransportsjåførene.

Dyr veistubb

— Beskriv veibiten du nå jobber med her på Langeid i Bygland?

— Denne nye parsellen er snaut tre kilometer lang. Veibredden er 7,5 meter – noe som ikke er mer enn den bør være. Totalbudsjettet er på 70 millioner kroner. Vi bygger ei bru og én kulvert. Vi flytter 70.000 kubikkmeter masse internt og kjører til 90.000 kubikkmeter steinmasse.

— Hva er den største utfordringen?

— Dette er et løsmasseanlegg med bare sand og grus. Utfordringen er å skille mellom brukbar og telefarlig masse. Her er også flere store bekker som må plastres. Og så måtte vi jo bygge et helt nytt elveløp for blega (fisk - red.anm.).

Mange hensyn å ta

— Dere måtte utrydde noen verneverdige fluer nede i myra her også…?

— Ja, vi møtte utfordringer gjennom det som kalles «det ytre miljø.» Men det gikk visst bedre med flua enn vi trodde. Det ble noen kulper igjen til dem

— Er det gjort interessante arkeologiske funn?

— Ikke ennå. Men vi har ikke gravd bort all matjorda ennå, og har lovet arkeologene å gå litt forsiktig fram og gi beskjed om vi finner noe. Spennende.

Åpnes i oktober

Når kan bilistene nyte den nye veien?

— Den skal åpnes for trafikk 1. oktober.

— Hvor er neste etappe dere skal ta?

— Det blir Sandnes – Harstadberg i Valle våren 2014, om vi får penger. Og det tror jeg vi gjør. Jeg har også et håp om at vi kan begynne på Skomedal i Bygland neste høst.