KRISTIANSAND: — Dette er klassisk modus. Det er ganske mye sølvtøy og en del penger som er stjålet. Innbruddet har skjedd på dagtid og de har tatt seg inn gjennom altandøren. Dette indikerer at det er østeuropeere som står bak, sier kriminalsjef Arne Pedersen i Agder politidistrikt.

— Er det meldt om lignende tilfeller i det siste?

— For noen uker siden var det en del innbrudd i Arendal- og Grimstad-området. Her mener vi det var mobile vinningskriminelle som sto bak. Vi hadde også noen saker i Lister rundt påsketider, sier Pedersen.

Flere rumenere

Ifølge Pedersen ble fire-fem rumenere pågrepet i forbindelse med innbruddene i Lister.— Tidligere har det vært litauere og polakker som har vært på ferde. Nå virker det som om det er flere rumenere som er på gang, sier Pedersen.

De siste årene har spesielt Østlandet vært utsatt for villainnbrudd. Pedersen frykter for at Sørlandet står nå for tur.

— Det er relativt nytt at rumenere begår innbrudd her hos oss. I 2011 og 2012 var det store problemer i Oslo-området. Der har en egen gruppe jobbet spesielt mot rumenske grupperinger, noe som kanskje har ført til at de nå har begynt å flytte seg til andre landsdeler, sier Pedersen.

Kartlegging

Kriminalsjefen mener at det er en sammenheng mellom aggressivt dørsalg og innbrudd.

— Vi har hatt tilfeller hvor noen har hatt folk på døra og så har det vært innbrudd i et annet hus i samme område. Det tyder på at det har foregått en kartlegging.

Han ber folk ha øynene åpne og melde fra til politiet dersom de ser utenlandskregistrerte biler eller folk som går rundt i boligfeltene.

— Skriv gjerne ned nummerskiltet. Tips også politiet om aggressiv og sjikanerende oppførsel fra folk som kommer på døra, for da har vi anledning til å pågripe dem og finne ut hva som foregår, sier Pedersen.