TRONDHEIM/VEGÅRSHEI: — Denne ulven har vi aldri før registrert, sier Morten Kjørstad, leder for Rovdata ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Rovdata leverer overvåkingsdata og bestandstall for gaupe, jerv brunbjørn, ulv og kongeørn, og har tilhold i Trondheim.

DNA-prøver

Onsdag 6. november i år felte jeger Asbjørn Oland en 43 kilo tung hannulv i Vegårshei. Ulven ble ulven fraktet til Naturexpo i Kristiansand, hvor den ble flådd for senere å kunne bli utstoppet. Selve ulvekroppen ble sendt til Rovdata for undersøkelse. Kroppen ble obdusert, samtidig som DNA-prøver ble analysert.

Identifiserer de fleste

Ulvene i Norge blir blant annet kartlagt gjennom å samle DNA fra ekskrementer og hår, samt sporinnsamling, fra stedene der det enkelte individet har vandret.

— Innsamlingen av prøver er veldig stort, og vi regner med at vi klarer å identifisere de fleste ulvene som er i landet, forteller Kjørstad.

Født i Dalarne

DNA-prøvene fra Vegårshei-ulven er nå klare. De viser at den er født i Dalarne, et fylke i Sør-Sverige som grenser til Norge.

— Ulven vi snakker om er født i et svensk ulverevir i Dalarne. Et ulverevir er en ulveflokk, der mor, far og valper oppholder seg. Ulveflokken passer på området sitt og forsvarer seg mot artsfrender, forklarer Rovdata-lederen.

På jakt etter partner

Det er vanlig at valper vandrer ut fra reviret ved etterårsalderen, på våren eller forsommeren. Hensikten er å finne en partner og etablere sitt eget revir.

— Årsaken til at vi ikke har fanget denne ulven opp før, er at den trolig har vandret ut i barmarksesongen. Derfor har vi ikke har funnet spor etter den. Det er ofte når det er snø at vi finner spor etter ulv, sier Kjørstad.

Alderen til Vegårshei-ulven er ennå ikke nøyaktig fastslått. Trolig er den ung, rundt ett og et halvt år gammel. I magen på hannulven ble det for øvrig funnet rester etter vilt. Slakteavfall etter elg var trolig ulvens aller siste måltid.

- Flere ulver observert

Ifølge Statens Naturoppsyn finnes det rundt 300 ulver i Sverige og Norge. Kun rundt 30 av disse lusker rundt i Norge. Asbjørn Oland, som felte Vegårshei-ulven, tror det er flere ulver i Agder som ikke er registrert av forskerne.

— To dager etter at jeg skjøt ulven, ble det sett en annen ulv to kilometer unna. Det har også blitt observert en ulv i Tvedestrand. For bøndenes del, håper jeg at dette dreier seg kun om én ulv observert på to steder, sier han.

Få negative reaksjoner

Jegeren forteller at han har fått flere hundre positive tilbakemeldinger fra blant andre bønder og jegere, etter at han felte ulven.

— Jeg har fått fire negative meldinger som var ganske useriøse. Så lenge reaksjonene ikke har gått utover familien min, er jeg fornøyd. Guttungen min på 11 år har faktisk blitt veldig populær på skolen, ler han.

Planen er å stoppe ut ulven, men det finansielle er ennå ikke på plass, ifølge Oland. Han håper at ulven kan stilles ut i kommunehuset i Vegårshei eller på en annen institusjon hvor mange kan se den.