KRISTIANSAND: — I dette området har du ingen boliger og ingen barnehager. Det er et næringsareal der det ikke går mange barn i det hele tatt, sier Bjørn Voreland (Frp), medlem i helse- og sosialstyret.

Både Høyre og Frp mener det er feil å bygge nødboliger i Marvika og prøver å finne en alternativ plassering. KMV-tomta er et av forslagene som har kommet opp, men saken er ikke gruppebehandlet i Frp.

Tomten ligger mellom ferjehavna og Xstrata.

— Den er veldig sentralt plassert, det kort vei til Kvadraturen og nær kollektivknutepunkt. Utfordringen er at området er avsatt til andre formål, og det er stor aktivitet og mange interessenter som vil ta området i bruk, sier Tor Utsogn, gruppeleder i Frp og leder i helse- og sosialstyret.

Uheldig

Utsogn var selv med da kommunalutvalget vedtok nødboliger i Marvika. I ettertid er han blitt klar over at naboer protesterer mot at boligene kommer.

Utsogn mener kommunen må prøve å finne en annen plassering.

— Uansett hvor disse boligene blir bygd, kommer det naboprotester. Men i dette tilfellet har jeg større forståelse for protestene enn vanlig. Disse boligene ligger i umiddelbar nærhet til barnehage og barnehagenes turområder. Kombinert med at kommunen i 2011 frarådet å bygge her, forsterker det min oppfatning, sier Utsogn.

Nestleder i helse- og sosialstyret, Wenche Tronstad (H), er enig i at plasseringen er gal.

— Vi jobber intenst med å finne en ny plassering, sier hun.

Tronstad vil ikke diskutere alternative plasseringer nå, og sier at hun vil gi kommunen tid til å finne et nytt sted.

Debatt

Bjørn Voreland mener at kommunens overordnede mål må være at mennesker skal bli rusfrie. Men de som har rusproblemer og trenger nødboliger, mener han må bo på områder som KMV-tomta og ikke i Marvika.

— Poenget er å få fram at vi må finne et nytt område og at Marvika er lite egnet, sier Voreland.

Tor Utsogn kan ikke garantere at de vil klare å finne en ny plassering.

— Men vi jobber både med å finne et nytt sted og med å la boligene få være i Ægirsvei en stund til, sier Utsogn.

Uheldig

Fylkesmannen har gitt kommunen pålegg om å flytte dagens nødboliger fra Ægirsvei. Plasseringen i Marvika skal kun være midlertidig. Det kan en plassering på KMV-tomta også fort bli.

Det var i dette området bystyret ønsket konteinerhavn. Planene er nå forlatt, men det er flere andre som har interesse for området.

Statoil har et tankanlegg like ved som det kan være aktuelt å utvide. Veivesenet har også vært opptatt av området i forbindelse med ny E 39 og ny tilkomst til havna. Havna selv skal også være interessert i området, også i en mellomperiode til fremtidig bruk er avklart.

Ifølge havnedirektør Halvard Aglen er det et presset område der det ikke vil være enkelt å sette opp boliger.

— Det vil være en veldig utfordring å tilpasse de ulike aktivitetene, og boliger nær et tankanlegg medfører også en risiko, sier Aglen.

Forpliktelse

Det har vist seg å være svært vanskelig for Kristiansand kommune å finne et sted der folk vil ha nødboliger i nabolaget.

— Vi har en forpliktelse overfor de menneskene som er i en slik situasjon, og de har ikke nødvendigvis de sterkeste talspersonene, sier Lars Dahlen, helse- og sosialdirektør i Kristiansand.

Han er enig i at kommunen har vært for dårlige til å informere naboer i Marvika om at boligene skulle komme der. Nå jobber de både med en klage som naboene har sendt, og med å finne ny plassering.

Men det har vist seg å være vanskelig å finne et sted der det ikke blir reaksjoner.

— Vi har utfordringer med å bosette disse på et sted der alle blir fornøyd. Vi er heldigvis ikke A4-mennesker alle sammen. Og det blir ofte motstand mot alle som ikke passer inn i et A4-format, sier Dahlen.

Konkurranseutsatt

Boligene som bygges i Marvika, er midlertidige og skal ligge der i maks to år. Lars Dahlen tror de kan bli fjernet før det. Kristiansand kommune har nemlig bestemt at nødboliger skal konkurranseutsettes.

En ideell organisasjon kan dermed få ansvaret både for å stille lokaler og drifte nødboliger i fremtiden.