— Det jeg har fått opplyst fra den kongolesiske etterforskningslederen og norsk Kripos, er at de har blitt enige om konklusjonen på etterforskningen. Jeg har ikke fått bekreftet hva den konklusjonen går ut på, men etter dagens avhør er jeg svært positiv, sier Joshua Frenchs advokat, Hans Marius Graasvold, til Aftenposten.

French har hatt status som mistenkt av kongolesisk politi siden Tjostolv Moland ble funnet død på fengselscellen forrige helg.

Siden torsdag har etterforskere og rettsmedisinere fra Kripos bistått etterforskningen, obduksjonen av Moland og avhørene av French.

Nestleder i Kripos’ ID-gruppe, Håvard Andre Aalmo, bekrefter at de nå har blitt enige med kongolesisk politi.

Ikke mistenkt

Kongoleserne vil holde en pressekonferanse i løpet av onsdag formiddag og fortelle om konklusjonen.

— Det er viktig at kongoleserne har føringen på hva som blir sagt nå. Men vi har diskutert og blitt enige, blant annet om de funnene vi har gjort og de undersøkelsene vi har gjennomført sammen. Vi er enige om vurderingene og konklusjonene på etterforskningen, sier Aalmo til Aftenposten. Politiadvokat Per Zimmer uttalte mandag at French ikke er mistenkt av norske myndigheter for Molands dødsfall. Kripos vil hverken bekrefte eller avkrefte at kongolesisk politi har kommet til samme konklusjon, men gjentar at de har blitt enige.

— Vi kommer ikke til å si noe mer før etter pressekonferansen i morgen. Det er den riktige måten å gjøre det på siden vi er gjester i landet, sier Aalmo tirsdag kveld.

- French er veldig lettet

Frenchs forsvarer er også avventende, men sier han positiv etter tirsdagens avhør.

— Vi har vært i avhør fra halv tolv til halv fem lokal tid. French forklarte seg i detalj om det han opplevde da han fant Moland død forrige helg. Det har gått veldig bra, og French har forklart seg godt. Vi var også inne på cellen de delte og hadde en rekonstruksjon av Frenchs funn av Moland. Alle eiendelene på cellen ble også gjennomgått, sier Graasvold.

- Hvordan er dette for French?

- French er veldig lettet nå. Han har lært seg å leve med opp- og nedturer og løfter som blir brutt. Det er derfor jeg er avventende frem til vi får det bekreftet på pressekonferansen. Men han er veldig lettet og svært sliten. Selv om avhørene i dag gikk veldig bra, er det svært tøffe avhør. Det tar på, sier forsvareren.