- TVILER: Harald Gottwald (71) tror ikke at boligblokkprosjektet er liv laga slik det fremstår nå. - De vil nok aldri få lov til å bygge 20 etasjer her. En slik bygning hører hjemme et helt annet sted, sier han. Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND: En boligblokk på 20 etasjer, stående 70 meter over bakken – og med høyeste punkt i sentrum sammen med domkirkespiret. Det inngår i planene som Lunde Holding Invest AS har for den gamle KEV-tomta på Tangen.

— Dette blir New-York-tendenser, og veldig ukoselig. De gjør mye her nede nå for å skape et fint og hyggelig miljø, og det blir vanskelig å nekte andre utbyggere å bygge høyt hvis én får lov, sier Irene Hvalgård Bakke (62) fra Moss, som er nyinnflyttet på Bystranda.

— Jeg er redd for at andre da vil ønske å bygge like høyt, og frykter dominoeffekten. De andre som har bygd her med seks etasjer har nok tjent godt med penger, og det er vel ikke nødvendig å bygge så høyt for å få økonomi i dette, sier hun.

- Skepsis

Andre beboere Fædrelandsvennen har pratet med stiller seg tvilsomme til prosjektet. Uten at de vil siteres, så sier de at boligblokken vil bli altfor høy og dominerende på Tangen, der den vil stå midt mellom Aquarama og Tangen videregående skole.

En av beboerne Fædrelandsvennen snakker med, Harald Gottwald (71), er imidlertid åpen på at en blokk på 20 etasjer blir i meste laget.— En 20 etasjers boligblokk passer ikke inn her. Den kommer til å skygge over på området, og ta sikten fra folk. En slik boligblokk burde stå et helt annet sted, sier han, og presiserer:

— Men den kommer nok ikke til å bli så høy til slutt. Dessuten ser den andre delen av prosjektet, med de lavere kontorbyggene rundt, veldig fin ut. Det er bra at det skjer noe med tomta.

Gottwald viser da til boligkomplekset ved siden av med inntil 200 leiligheter og næringsvirksomhet. Totalt vil prosjektet, som er døpt «Tangen Torg», koste et sted mellom 800 millioner kroner og én milliard å realisere.

Tviler på høyden

Kjetil Børufsen, styremedlem i borettslaget Bystranda Aveny, har ikke noe tro på at blokken vil bli bygget med 20 etasjer.

— Det høres veldig høyt ut, og bryter totalt med resten av bygningsmassen på Tangen. Det er lov for utbygger å gå hardt ut, men man kan trekke parallellen til Filadelfia som gjorde det samme, og endte på seks etasjer. Det er det som er gjengs i området, og det er nok der dette også vil lande, sier han.

Han tror ikke en slik boligblokk vil bli tatt imot med åpne armer på Tangen dersom utbyggeren skulle få viljen sin.

— Jeg har ikke sett detaljene i planene, men generelt med en slik bygningsmasse så kan jeg si at en blokk vil få konsekvenser for sollyset, samtidig som den vil ta sikt fra oss og for beboere på andre sida av elva.

Torsdag skal byutviklingsstyret ta stilling til en prinsippavklaring om prosjektet, som omhandler omregulering av tomta til boliger og tillatt høyde.

Veldig spennende

Eiendomsmegler Gustav Sædberg håper planene om "Tangen Torg" lar seg realisere.

— Dette er nytt og interessant, og noe vi trenger i denne delen av byen. Det som er på denne tomten i dag er ikke veldig spennende, sier Sædberg.

Han mener stedet fortjener å utvikles, noe som blir en realitet dersom planene om 200 leiligheter og næringsvirksomhet på Tangen 11-13 får politisk flertall.

— Jeg ville absolutt ikke vært redd for å fortette området, sier Sædberg, som er fagansvarlig ved Meglerhuset Sædberg i Kristiansand.

Hvor lett det vil bli å selge 200 leiligheter på tomta, uttaler han seg ikke skråsikkert om. Men han regner med at dette prosjektet vil komme i konkurranse med videre bygging utover Tangen.

— Men det vil alltid være et marked for boliger i byen. Mange vil bo urbant, med servicefunksjoner i nærheten. "Tangen Torg" høres spennende ut med næringsvirksomhet på bakkeplan, og det er jo allerede svømmehall, kiosk og butikk i området, sier han.

Sædberg tror den største utfordringen for en eventuell utbygging på Tangen, vil være logistikken.

— Når enda flere mennesker skal ut på Tangen hver dag, vil det skape trafikale utfordringer. Men det regner jeg med at byplanleggerne greier å ordne opp i når den tid kommer, sier han.