MANDAL: — Vi mistet noen av våre egne 22. juli. Johannes Buø og Syvert Knudsen. Tre ungdommer ble også skadet på Utøya. Mange bærer på et sorg og savn, sa prost Stein Reinertsen til en nesten fullsatt Mandal kirke under minnegudstjenesten for 22. juli.

- Det vonde drep du ikkje med øks

Johannes Buø var fjorten år da han mistet livet på Utøya. Han var født og oppvokst i Mandal, men bodde de siste tre årene av sitt liv på Svalbard.

Syvert Knudsen var sytten år da han ble drept på Utøya. Lyngdølen var ferdig på kokk- og servitørlinjen på Mandal videregående skole våren 2011. — Vi vil aldri, og skal aldri glemme 22. juli, sa prosten og siterte Olav Duun:

— Det vonde drep du ikkje med øks, sa prosten og oppfordret forsamlingen til å bekjempe ondskapen med kjærlighet.

Han oppfordret også til å holde fast ved de verdiene som ligger i det norske samfunnet.

- Minner om å glede oss over livet

Ei lita jente ble døpt under gudstjenesten.

— Først tenkte jeg: Oj, passer det? Men jo mer jeg tenkte, jo mer gledet jeg meg til dåpen. Motsetningen til sorg er ikke glede, men likegyldighet. Dåpen til Malin minner oss om at vi skal glede oss over livet og at mørket ikke har seiret, sa prost Stein Reinertsen i sin tale.

Mandal-ordfører Tore Askildsen talte også under minnegudstjenesten. Han sendte sine tanker til familiene som mistet sine kjære, og til alle overlevende etter 22. juli.

— Terroristens ondskap, vold og brutalitet traff oss som et slag i ansiktet. Det var et angrep på våre viktigste verdier, sa ordføreren og trakk fram hvordan konge og regjering har løftet fram godhet som et våpen mot grusomheten.

— Ungdommen viste en enorm styrke og valgte godhet som våpen, sa Tore Askildsen.

- Vår ungdom ble rammet

Ordføreren sa at Norge 22. juli fikk en indre, ytre fiende som samlet det norske folk rundt våre verdier.

— Det var vår ungdom som ble rammet. Det var vår framtid som ble truet, sa ordføreren som avsluttet sin tale med å tenne et lys til minne om Johannes Buø.

— Jeg vil hedre minnet til Johannes og minne om de verdiene han stod for, sa ordfører Tore Askildsen.

Gudstjenesten ble avsluttet med bønn for alle de som mistet sine kjære, for alle som overlevde, og for alle som bærer på sorg og savn.

— Vi ber om at all den varmen og omtanken som har blitt vist i året som har gått skal bre seg ut over landegrensene, ble det sagt i bønnen.