KUSLIPP: Hele 93 kyr ble sluppet ut på fellesbeite. Først i slutten av september vender de hjem igjen til sine forskjellige fjøs. Foto: Roar Greipsland
KUSLIPP: Hele 93 kyr ble sluppet ut på fellesbeite. Først i slutten av september vender de hjem igjen til sine forskjellige fjøs. Foto: Roar Greipsland
VÅRYRE: Litt våryre, og litt kranglete. Men aller mest glede, hopp og sprett. Foto: Roar Greipsland
NABOKUA: Du var her ikke i fjor, kanskje ny på nabogården eller? Foto: Roar Greipsland
LØLAND: Saftig gress på Løland i Vigmostad blir sommermenyen for 93 melkekyr denne sommeren. Foto: Roar Greipsland

LINDESNES: — Dette er en stor dag både for kyrne og for oss. Trond Hennestad er leder for Løland fellesbeite, et prosjekt hvor fem gårdbrukere for tiden slipper ut 93 kyr for en deilig sommertilværelse. Det hoppes og sprettes på grønne jorder med saftig gress.

Hver eneste ku ønsker den nye hverdagen velkommen, etter en lang vinter inne i fjøset. Nye kuer fra nabogårdene kommer til, og nykomlingene blir møtt av olme blikk og litt småstanging for å få rangstigen på plass.

— Det var fire gårdbrukere som startet fellesbeite her i 1975, forklarer Trond. På 265 mål grønt gress skal kyrne ha sitt sommerbeite, fordelt på åtte ulike jorder.

STOR DAG: Leder for Løland fellesbeite, Trond Hennestad, smilte i solskinnet. For både bønder og kyr er det en stor dag når dyrene slippes på sommerbeite. Foto: Roar Greipsland

— Vi har dem bare tre til seks dager på hvert jorde, slik at vi hele tiden får opp nytt gress, sier Trond. Han mener fellesbeite er av stor betydning for melkebøndene.- Det betyr mye. Da jeg overtok gården var dette en viktig bit for å gjøre det. Ved å ha kyrne på beite får en litt avkobling fra melkingen. Her har vi to røktere som tar seg av den biten.

- Og kyrne er strålende fornøyd?

— Som du ser virker de veldig fornøyde. Men første natta er det alltid mye rauting. De er vanedyr, og dette er jo en helt ny tilværelse. Samtidig er de ganske fornøyde når de kommer inn igjen i fjøset i slutten av september, sier Trond.