For å teste seg for klamydia tar man en urinprøve. Testen og behandlingen er gratis. Foto: Camilla Hovst
Leder for SiA, Eli Stålesen, forteller at de har satt ut kondomautomater på universitetet i Agder. Her er hun på jentetoalettet ved kantina. Foto: Camilla Hovst

KRISTIANSAND: I fjor testet litt under 1000 personer seg for klamydia på Helsestasjon for ungdom i Kristiansand. 150 av disse fikk sykdommen påvist dette året, og 40 av disse igjen testet positiv for kjønnssykdommen i perioden mellom første august og 30. oktober.

Flest 20-åringer

– Hvert år mot slutten av sommeren kommer flere for å teste seg for klamydia. Og antallet som får påvist at de har kjønnssykdommen øker alltid når det nærmer seg sommerslutt og studiestart, sier Kristin Holen, leder av Helsestasjon for ungdom i Kristiansand.

Holen sier det er litt tidlig å si noe om antallet denne sensommeren, men at hver høst øker tallet, før det synker igjen utover vinteren.

– Fra første april i år og frem til 30. juli har 250 stykker testet seg. 35 fikk klamydia og av disse var 28 personer over 20 år. Unge i 20-årene er mest utsatt, sier hun.

Fest og alkohol

Holen tror grunnen til den årlige tendensen er mye festing og alkohol utover sene sommernetter.

For å teste seg for klamydia tar man en urinprøve. Testen og behandlingen er gratis. Foto: Camilla Hovst

– Grenser endrer seg når det er alkohol med i bildet, og det er mye fest og alkohol i ferien og i forbindelse med studiestart, forklarer hun.

Hoen råder ungdom til å bestemme seg i forkant for hva de vil og ikke vil være med på.

– Det kan være lettere å si nei hvis du har bestemt deg på forhånd. Og dersom du har sex, bruk kondom, sier hun.

Holen får flest henvendelser fra unge som vil teste seg mot slutten av august.

– Det må gå 14 dager fra man har hatt samleie til man kan teste seg, sier hun.

Få symptomer.

Helsesøsteren forteller at symptomene er få når man har klamydia.

– Mange merker ikke engang at de har sykdommen. Sjekk og behandling er gratis. Dessuten har du plikt til å gi beskjed til tidligere partnere seks måneder tilbake i tid dersom du har fått påvist sykdommen, sier hun.

Leder for SiA, Eli Stålesen, forteller at de har satt ut kondomautomater på universitetet i Agder. Her er hun på jentetoalettet ved kantina. Foto: Camilla Hovst

Gir samtaletilbud

Eli Stålesen, som er leder av helsetjenesten i Studentsamskipnaden i Agder (SIA), forteller at det ser ut til at det er gutter mellom 20 og 24 år som er de største smittesprederne.

Hun jobber som psykoterapeut og gir unge et tilbud om å komme og prate om problemer og utfordringer, blant annet psykiske og seksuelle.

– Det er viktig å understreke at alle mennesker eier sin egen kropp. Det er ingen som kan presse og overtale deg til å gjøre noe som helst mot din vilje, sier Stålesen.

Studentsamskipnaden har satt ut kondomautomater med gratis kondomer som alle kan forsyne seg av.

– Automatene tømmes veldig raskt. Vi vet ikke om det er noen som tar mange og gir dem videre, om folk kaster de eller faktisk bruker dem. Men vi håper folk bruker dem hvis de har sex, sier hun.

Tror på åpenhet

Stålesen tror mer åpenhet om seksualitet er en god måte å forebygge kjønnssykdommer på.

– Vi ønsker ikke å gi noen en moralsk lekse eller en pekefinger, men at studentene skal ha det bra og få tilstrekkelig informasjon, sier hun.

Blir med ukjente hjem

Elin Grønås (28) og Mathias Jensen (26) har inntrykk av at mange unge blir med hverandre hjem etter en natt på byen.

De er kolleger og jobber på Sjøhuset i Kristiansand sommer.

– Jeg har inntrykk av at mange blir med en ukjent hjem etter en kveld på byen. Når det er alkohol med i bildet blir det nok fort slik, sier Grønås.

Mathias Jensen er dansk, men har sommerjobb i Kristiansand. Han tror også fest og alkohol ligger bak når unge har sex med partnere de ikke kjenner så godt fra før.

– Det er nok derfor antallet som tester seg for klamydia er høyere etter sommeren. Folk har vært mye på fest og på byen, sier han.

Eli Grønås forteller at unge hun snakker med sier at det ikke er vanskelig å få med seg noen hjem, men hun er usikker på om det er flere som har one night stands nå enn før.

– Det kan jeg ikke uttale meg så mye om. Men jeg tror unge eksperimenterer mer i dag siden det er mer åpenhet rundt seksualitet, sier Grønåas.