AGDER: Ifølge tall fra Gjensidige fjor omkom 32 personer i fritidsbåtulykker. 24 av disse omkom som følge av fall over bord eller ved høy fart. Flere av disse livene kunne vært reddet ved bruk av redningsvest.

En fersk undersøkelse som er foretatt av Ipsos MMI for Gjensidige viser at en av ti båtfolk aldri bruker redningsvest. Mens kun 5 prosent av rogalendingene sier dette, svarer så mange som 18 prosent i Vest-Agder at de aldri bruker redningsvest.

— Innbyggerne i Vest-Agder ligger noe over snittet med en svarprosent på 64 prosent som sier de alltid bruker redningsvest. Selv om det er mange som er flinke til å bruke flyteplagg er det fremdeles mange som dessverre slurver og legger fra land uten, sier Arne Voll, informasjonsansvarlig i Gjensidige i en pressemelding.

De resterende i undersøkelsen sier at de bruker redingsvest av og til. Kvinner bruker redningsvest oftere enn menn, mens ungdom bruker redningsvest litt sjeldnere enn resten av befolkningen.

64 prosent av båtfolket i Vest-Agder oppgir at de alltid bruker redningsvest når de er i båt. Imidlertid er det kun 12 prosent sier de aldri bruker redningsvest.

Ikke alle er like båtvante

— Voksne må stå frem som rollemodeller for barna. I dag behøver ikke en redningsvest å være stor og ubehagelig. Det finnes et hav av ulike og moteriktige flyteplagg en kan benytte. Men redningsvest er å anbefale uansett, spesielt om en er alene ute på sjøen, sier Voll.

Ifølge forsikringsselskapet er det også viktig å stille krav til dem man låner bort båten til. Ikke alle er like båtvante.

— Erfaringer viser at mange havner i sjøen før de rekker å få på seg redningsvesten. Det sikreste er derfor å ha godkjent flyteutstyr på seg under hele turen, sier Voll.

Har du ikke redningsvest selv, kan du enkelt leie dette hos brannvesenet der du bor.