IKKE REDD: 9-åringen Ada Holm Pedersen klatrer fryktløst i riggen til "Mathilde". Foto: Sondre Steen Holvik
SKIPPER-MOR: Cecilie Holm er skipper på "Mathilde" fra 1884. Foto: Sondre Steen Holvik
BÅT PÅ BÅT: Vel 200 båter er i helgen samlet på landsstevnet til Forbundet Kysten på Bragdøya. Foto: Sondre Steen Holvik
GAMMEL DAME: Birger Nilsen i Kragerøkystlag tar hånd om en gammel ferge Foto: Sondre Steen Holvik
BYGGER BÅT: Håkon Danielsen bygger båt på 24 timer. Foto: Sondre Steen Holvik

KRISTIANSAND: I løpet av noen sekunder har hun klatret opp i taustigen som strekker seg mot toppen av masta. Fra åtte meters høyde over dekket vinker Ada Holm Pedersen (9) til oss med et bredt smil om munnen.

Mamma, og skipper på seilskuta "Mathilde", Cecilie Holm er like rolig. Selv om datteren ikke er sikret på noen måte.

— Hun begynte å henge rundt i tauverket da hun var et par år, det gjør jo unger. Som fireåring klatret hun første gang opp i masta, sier Cecilie stolt.

bragdøy_-5.jpg Foto: Sondre Steen Holvik

Hun sier at folk pleier å sperre øyne opp når de løfter blikket og ser hvor veslejenta hennes har tatt veien.— Det føles som om du flyr, sier Ada vel nede igjen på dekket.

- Du er ikke redd?

— Nei! kommer det kjapt.

På tokt med mamma

Seilskuta "Mathilde" fra 1884 er en såkalt hardangejakt, og hører hjemme på Hardanger Fartøyvernsenter i Nordheimsund i Hordaland. Hver sommer drar hun på tokt med folk som vil oppleve livet på en skikkelig seilskute.

Ada har vært med mamma på sjøen siden hun lå i barnevogn.

- Du skal vel skipper du også når du blir voksen?

SKIPPER-MOR: Cecilie Holm er skipper på "Mathilde" fra 1884. Foto: Sondre Steen Holvik

— Jeg skal bli dyrlege, jeg elsker dyr, svarer Ada med et smil.

Bygg en båt på 24 timer

Denne helga er "Mathilde" en av 200 små og store båter som deltar på landsstevnet til Forbundet Kysten på Bragdøya i Kristiansand. Båtene kommer fra hele Norge.

Arrangørene, Bragdøya kystlag og Søgne kystlag, forteller at rundt 1500 mennesker har vært innom landsstevnet i helgen. Der har de fått oppleve konserter, foredrag - og masser av gammeldags, og litt mer moderne, kystkultur

Under en pressending står Håkon Danielsen og legger siste hånd på en trebåt av slaget "lyngørputt". Den lille flatbunnende prammen av finer blir til i en fei – på 24 timer.

BÅT PÅ BÅT: Vel 200 båter er i helgen samlet på landsstevnet til Forbundet Kysten på Bragdøya. Foto: Sondre Steen Holvik

— Denne kan du bygge selv på ei helg. Det koster 5000 kroner. Da får du materialer, instruksjon og kaffe – livets vann her ute, sier Danielsen, ansatt i Bradøya kystlag - som båtbygger.- Nå må du ikke skrive at jeg er snekker, sier Danielsen, og ser på journalistens blokk.

— En kollega av deg skrev det en gang. Han fikk en telefon fra meg dagen etter, for å si det sånn, legger han til.

Og vil du selv bli båtbygger, følg med hjemmesidene til Bragdøya kystlag. Der annonseres kursene.

Den som leter finner ...

Da Fædrelandsvennen var innom Bragdøya tidligere i dag ble det snakket varmt om spesielt en av båtene på landsstevnet.

Bilferga "Gamle Kragerø" ble for noen år siden fredet av Riksantikvaren og restaurert. Men arbeidet med å finne en egnet motor var ikke lett.

— Så fikk vi endelig napp hos en skraphandler i Danmark. Han hadde en tresylindret Alpha stående, sier Birger Nilsen i Kragerø kystlag.

Motoren stod ute i søla, rusten og fæl, men leverer nå kraft og godlyd til damen på 50 år.

I kveld blir det delt ut premier til båter i flere klasser under den avsluttende middagen på landsstevnet. Og hvem vet, kanskje vanker det noe også til "Gamle Kragerø".