— Det er naturlig at en ny regjering gjør en helhetlig vurdering av fengselskapasiteten. Det har ikke den forrige regjeringen gjort. Det har aldri vært sikkert at det kommer nytt fengsel til Sørlandet, sier stortingsrepresentant Svein Harberg (H).

— Alle er enige om at kapasiteten i Agder er sprengt. Hvorfor trengs det da nye utredninger?

— I det øyeblikket vi spretter rundt og gjør ting uten å tenke helhetlig bærer det galt av sted. Sånn er det med alt og vi er ikke de eneste som mener det, sier Harberg, som lover å jobbe for at Sørlandet får et nytt fengsel.

— Vi skal jobbe knallhardt for at Sørlandet kommer langt fram i køen, sier Harberg.

Uvisst om byggestart

— Når blir byggestart?

— Det spørs hvor fort en kommer fram til en konklusjon om hva som er behovet og hvordan det skal bygges. Det har vært snakk om ett stort fengsel, eller flere små med forskjellig type soningsplasser. At det kommer flere soningsplasser på Sørlandet er hevet over enhver tvil. Jeg ser for meg at det ikke trenger å ta all verdens med tid, sier Harberg.

Mandag uttalte statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i justisdepartementet at det ikke foreligger noen planer om nytt fengsel i Agder. Lovnadene til tidligere justisminister Grete Faremo (Ap) ble samtidig karakterisert som rent valgflesk.

— Da vi i den nye regjeringen kom til justisdepartementet, fantes det ingen planer, selv om hun forsøkte å gi inntrykk av det, sa Brein-Karlsen til Fædrelandsvennen.

Ifølge Faremo lå en nasjonal konsekvensutredning til grunn for vedtaket om å bygge nytt fengsel i Agder. Før valget lovet hun at det skal bygges minst et fengsel på Sørlandet. Både Evje, Vennesla, Froland og Lillesand har siden kastet seg inn i lokaliseringskampen.

Vente på polireform

Åse Michaelsen (Frp), som satt i justiskomiteen fra 2009 til 2013, mener byggeplanene ikke kan starte før den nye politireformen er på plass.

— Det er tverrpolitisk enighet om at det bør bli færre politidistrikter. Frp mener dagens 27 distrikter bør reduseres til mellom 6 og 10. Dette vil ha betydning for plassering av fengsel. Vi må også få klarhet i hva domstolene og kriminalomsorgen vil, sier Michaelsen.

— Kriminalomsorgen har sagt at de vil ha fengsel i Lillesand. Det samme sa din partifelle Robert Eriksson før valget?

— Han har sagt at han er enig i at kapasiteten må bygges ut. Men her må alt ses i sammenheng, sier Michaelsen.

Soning i hjemlandet

— Kommer det nytt fengsel på Sørlandet eller ikke?

— Jeg vil tro at det kommer nytt fengsel på Sørlandet. Hvor det skal ligge kan vi ikke bestemme før vi vet hvordan det hele vil se ut, sier Michaelsen.

Hun viser til at den nye regjeringen vil jobbe for at flere utlendinger soner i hjemlandet og at også dette vil ha betydning for fengselsstrukturen.

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter har reagert sterkt på uttalelsene fra statssekretæren.

– Dette er en skandale. Det viser at den nye regjeringen ikke prioriterer Sørlandet overhodet. Jeg har inntrykk av at de ikke forstår behovet, og det er veldig trist, sier de Ruiter til Agderposten.