KRISTIANSAND: Broa som har gått over dokka i Kristiansand havn, er 30 meter lang, 10 meter bred og veier 140 tonn. Fredag morgen ble den løftet bort og fraktet til Andøya der den skal hugges opp.

— Vi har prøvd å selge den. Men når den er så stor, kan den ikke fraktes langs landeveien. Vi kunne delt den opp, men selv da ville det blitt vanskelig, sier havneingeniør Svein-Inge Larsen.

I tillegg til broa er også den gamle dokkporten blitt fjernet. En ny vei er bygd over den gamle dokka slik at bilene kan kjøre om bord i Superspeed.

De store løftene er en del av prosjektet med å redusere tiden det tar å kjøre ut fra ferjene i Kristiansand. Da må dokka fylles igjen og bro og dokkport fjernes.

Neste steg blir å lage en spuntvegg ute i sjøen og fylle helt igjen. Så skal hele området asfalteres. Det vil tidligst skje i mars.

Planen er at arbeidet skal være ferdig 1. mai neste år. Da vil det være to kjørefelt hele veien ut fra havna. I dag må bilene inn på ett kjørefelt når de skal forbi tollen.

I tillegg til nytt kjøremønster, blir også tollen flyttet.

Hele prosjektet kommer til å koste over 40 millioner. Å fjerne broa er bare en liten del av dette. Havna måtte ut med til sammen 150.000 kroner for å bli kvitt bro og dokkport.