Hvem har rett? Diskutér i debattfeltet under artikkelen.

KRISTIANSAND: — Jeg husker øyeblikket da jeg kom på navnet. Det var en flott smeigedag, og jeg og min samboer satt i bilen på vei til atelieret på Odderøya. Jeg husket de håpløse navneforslagene jeg hadde lest i avisen. Jeg så ned på tomta der huset skulle stå og så utbrøt jeg: "Nå vet jeg hva det skal hete", sier Arvid Bergstøl.

STRIDENS KJERNE: Hvem som var kilden til teater- og konserthuset Kilden. Foto: Schr der, Tor Erik

Slik beskriver han øyeblikket da ideen om "Kilden" som navn på det nye konsert— og teaterhuset slo ned i ham. Bergstøl har stått i sentrum av en leserbrevsdebatt i Fædrelandsvennens spalter den siste uka. De sentrale spørsmålene er følgende: Ville styret bestemt seg for Kilden uten Bergstøl, og burde han ha fått mer anerkjennelse enn tilbud om to gratisbilletter i et leserbrev fra tidligere styreleder Stein Hannevik?

Arvid Bergstøl ønsker en takk for at han kom på navnet Kilden.

Leserbrevet— Jeg ønsker ikke å lage noen stor sak ut av dette, men ja – jeg ble forbannet da jeg ble tilbudt de to gratisbillettene. Jeg har da ikke vært ute etter noen økonomisk vinning i dette, men jeg synes det hadde vært på sin plass med en takk i det minste, sier en noe oppbragt Bergstøl.

For å finne splidens kilde spoler vi arkivbåndet tilbake til høsten 2005. Bergstøls leserbrev fra 22. november samme år er slik formulert:

"Alvorlig talt så syns æ navnekomiteen skal putte teane i tanga og sleppe følelsene laus og la de ri på ternevinger i den sørlandske natur, mens fornuften svever litt i den syvende himmel, da vil dere heilt sikkert oppleve det sørlandske smilet i det navnet som er mest naturlig som kulturbegrep både for byen og heile landsdelen; nemlig KILDEN" , skrev Bergstøl.

Ja – jeg ble forbannet da jeg ble tilbudt de to gratisbillettene

Stort mer ble ikke nevnt i Fædrelandsvennen om navnespørsmålet før styret i Teater— og konserthus for Sørlandet IKS presenterte sitt vedtak 25. januar 2006 om å døpe bygget nettopp "Kilden".

— Det var ubehagelig og overraskende da navnet ble presentert i avisen uten referanse til forslaget mitt, sier Bergstøl.

Men han gjorde ikke noe mer med saken. Ikke før nå.

Krangel

harsvik-320x

Det var Oddmund Harsvik s leserbrev i Fædrelandsvennen 12. januar som startet krangelen. Der får ledelsen i Kilden kjeft for ikke å ha invitert Bergstøl til åpningskonserten 6. januar. "Det er arrogant og svikefullt å sette hedersmannen Arvid Bergstøl til side på en slik måte", skriver Harsvik.Siden har daværende styreleder Stein Hannevik forsøkt å avklare saken. I et leserbrev 19. januar forklarer han at forslag om "Kilden" som navn allerede hadde tilflytt styret fra det innleide konsulentbyrået Trigger, og at det dermed ikke var Bergstøl som var først ute. Samtidig tilbyr han Bergstøl to gratisbilletter til "West Side Story" som plaster på såret.

Bergstøls replikk kom som leserbrev fredag:

stein hannevik.jpg Foto: Lars Hoen (arkivfoto)

Forbanna"Da ble jeg skikkelig forbanna. Hva slags kremmersjel er denne styreformannen? Tror han jeg er en tilbakestående fjott", skriver Bergstøl.

— Tilbudet var ment som en hyggelig gest, men hvis han ikke liker det er det ikke noe jeg kan gjøre med det, sier Stein Hannevik .

Han synes åpenbart at saken er lei, men fastholder at "Kilden" var oppe til alvorlig drøfting i styret lenge før Bergstøl foreslo det.

Dette var ett av de 182 forslagene vi hadde fått på en liste

— Dette var ett av de 182 forslagene vi hadde fått på en liste fra konsulentfirmaet Trigger. Denne lista gikk vi med på baklomma og leste på i ledige stunder, og Kilden var blant forslagene som ble drøftet denne høsten, sier Hannevik.

Også daværende daglig leder for Kilden-bygget, Ernst Aukland, bekrefter dette overfor Fædrelandsvennen.

— Det er riktig at det kom et brev til styret fra Bergstøl med dette forslaget, men samtidig var dette ett av mange forslag vi allerede hadde drøftet, sier han.

Timani

Nær sagt dessverre for styret kom ikke denne diskusjonen særlig godt fram i offentligheten. I en artikkel 5. november presenterer Fædrelandsvennen "de åtte finalenavnene".

Her er følgende forslag presentert som styrets kandidater: Quarteret, Quartium, Quartum, Artena, Artusia, Kaia, Scene Sør og Timani. Styreleder Hannevik uttrykker ikke noen utpreget entusiasme for noen av forslagene i artikkelen, og sier: "Jeg tar gjerne imot råd fra avisens lesere".

— Og jeg vil gjerne gi Bergstøl honnør for å ha vært "meddytter" for at vi endte på dette navnet, understreker han nå.

Selv om han ikke har blitt nevnt spesielt, er det likevel tilfelle at Bergstøl sist høst ble invitert til overdragelsesseremonien hvor Kilden ble overrakt de tre "beboerne" Agder Teater, KSO og Opera Sør i fjor høst, dog uten noen anerkjennelse fra talerstoler eller andre former for kommunikeer.

- Det hadde vært naturlig med en takk, synes jeg, sier Arvid Bergstøl.

- Så kom dette støkket i avisen fra Bergstøl, sier Harald Sødal. Foto: Jon Anders Skau

Harald Sødal, som også satt i byggestyret for Kilden, støtter Bergstøls i at hans forslag var avgjørende for valget.— Da vi diskuterte dette holdt vi på med helt andre navn. Timani var ett av dem. Men så kom dette støkket i avisen fra Bergstøl, og det kom også som brev til styret. Det var dette som gjorde at vi samlet oss om "Kilden", og for min del var det i alle fall helt avgjørende, sier Sødal.

Han bekrefter samtidig at "Kilden" var ett av de 182 innkomne forslagene styret hadde fått fra Trigger allerede i september.