KRISTIANSAND: Ordfører i Kristiansand Arvid Grundekjøn (H) vil ta brevet fraSamferdselsdepartementet til etterretning.

— Ministeren etterlysermer informasjon om hvorvidt Kristiansand har oppnådd en reelltrafikknedgang. Det mener vi at vi har, sier Grundekjøn.

1. juni erfristen for å levere ny dokumentasjon på trafikkreduksjon ikristiansandsregionen.

— Vi vil ha et møte med nabokommunene,fylkeskommunen og ATP-utvalget for å samle ytterligere informasjontil departementet, sier ordføreren.

- Press

Han opplever atsamferdselsdepartementet nå presser på for at kommunen skal innførerushtidsavgift og andre restriktive tiltak.

— Vi har oppnåddredusert trafikk, men ikke med de midlene departementet ønsker.Derfor lurer jeg på hvordan lokaldemokratiet i kommunen står kontrasentrale styringer fra departementet, sier Grundekjøn.

- Vilkommunen nå vurderer rushtidsavgift?

— Det skal vi diskutere medvåre samarbeidspartnere, og vil gi et svar tilsamferdselsdepartementet innen fristen, svarer ordføreren.

- Har fryktet dette

Mette Gundersen (Ap) har fryktet at Kristiansand kunne miste belønningsmidlene.

— De borgerlige har ført en politikk som har gått mot den avtalen som vi har hatt med fylkeskommunen og samferdelsdepartementet, sier Mette Gundersen, som sitter i bystyret i Kristiansand.

Gundersen mener at det er alvorlig for kristiansandsregionen å miste disse midlene.— Vi har vedvarende planer for hvordan disse pengene skal brukes. Nå er vi 60 millioner kroner i manko, og det må gjøres omrokkeringer i budsjettet, sier Mette Gundersen som mener at det er grunn til bekymring.

Hun velger likevel å ha en positiv innstilling til saken.

— Kleppa setter pengene på vent, og da er døren fremdeles åpen. Jeg håper at vi nå kan sette oss sammen med de borgerlige partiene for å finne en løsning slik at vi allikevel kan få belønningsmidlene.

Trodde på rushtidsmillioner

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) hadde ikke bare et håp, men en klar tro på at man ville få 60 statlige belønningsmillioner.

Jørgen kristiansen2.JPG Foto: Tore Andre Baardsen

— Jeg skal være ærlig på at vi håpt, eller ikke bare håpt, men trodd at vi ville få pengene. Dette er en avtale mellom mer enn en part og nå må vi få tid til å forstå departementets brev, sier Kristiansen.

Kommunen har nå fått frist til 1. juni med å fatte vedtak som gjør Samferdelsdeptartementet interesserte i å gå Kristiansand friske midler.

— Dette betyr at departementet gir oss en ny mulighet til å fatte vedtak for å få de 60 millionene, sier Kristiansen.

- Og det betyr innføring av rushtidsavgift?

— Vi trenger litt tid til å områs politisk. I Kristiansand, men også i ATP-utvalget i fylkeskommunen. Det er tid nok til å fatte nødvendige vedtak båte i ATP-utvalget og i kommunestyrene, sier Kristiansen.

- Avtalen er ullen

Tor Utsogn (FrP) er overrasket over at Samferdselsdepartementet velger å holde tilbake belønningsmidlene.

OVERRASKET: Tor Utsogn (FrP) mener at Kristiansand har oppfylt målene i avtalen om belønningsmidler. Foto: Jon Anders Skau

— Påstanden om at vi ikke har oppfylt målene er feil. Avtalen om belønningsmidlene er ullen og tvetydig og jeg tror samferdselsministeren vil slite med å finne gode svar på hva det er vi må gjøre for å få disse midlene, sier Tor Utsogn.Han mener at kommunen har oppfylt de planlagte målene.

— Vi har gjort en god jobb. Det overrasker meg at hele beløpet settes på vent, og at ikke ministeren kan ta stilling til om deler av midlene kan utbetales, sier han.

Utsogn vil være forsiktig med å innføre ytterligere restriktive tiltak.

— Det kan ramme andre deler av kommunens drift, som for eksempel handelen i Kvadraturen, sier Tor Utsogn.