ARENDAL: 7. juni i fjor fikk mannen i 20-årene beskjed om at han ikke lenger var ønsket i jobben ved restauranten i Arendal sentrum. Mannen mente oppsigelsen var urettmessig og stevnet derfor arbeidsgiveren for retten.

I går falt dommen, hvor Aust-Agder tingrett gir mannen fullt medhold. Restauranteieren må dermed ut med 23.524 kroner i lønn og 15.000 kroner i oppreisning. Restauranten må i tillegg betale 41.625 kroner i saksomkostninger.

Uklare arbeidsforhold

Mannens arbeidsforhold ved stedet startet i slutten av mai 2011. Etter avtale med restauranteieren kunne han regne med å ha jobb hele sommeren. I etterkant har det vært uenighet mellom partene rundt hvor mange timer og vakter mannen kunne regne med å få.

7. juni hadde han sin femte arbeidsøkt. Mot slutten av kvelden ble han bedt om å hjelpe til med oppvasken. Arbeidsgiveren har i retten forklart at mannen nektet å hjelpe til og derfor ble bedt om å forlate arbeidsplassen. Mannen hevder på sin side at han fikk beskjed om at det ikke var behov for hjelp og at han kunne gå hjem.

Skrev ikke arbeidsavtale

Partene hadde ikke skrevet noen arbeidsavtale, noe tingretten slår fast er arbeidsgivers ansvar å sørge for. Tvilen som har oppstått om arbeidsforholdets innhold må derfor tolkes i arbeidsgivers disfavør.

Retten har dermed lagt til grunn at mannen skulle jobbe seks timer om dagen fem dager i uken, i totalt sju uker. At arbeidsgiveren hevder at mannen kun skulle jobbe "etter behov" har retten sett helt bort fra.

Når det gjelder avskjeden 7. juni viser retten til arbeidsmiljølovens paragraf 15-14. Her heter det at arbeidsgiver kun kan gå til øyeblikkelig avskjed dersom arbeidstakeren har gjort seg skyldig i grovt pliktbrudd eller vesentlig mislighold av arbeidsavtalen.

Ikke hjemmel for avskjed

Påstanden om at mannen nektet å hjelpe til i oppvasken anser retten for å være konstruert av arbeidsgiveren i ettertid. Dersom det skulle ha foreligget en misforståelse om oppvasken mener retten uansett at det ville ha vært uholdbart å gå til oppsigelse på dette grunnlaget.

Retten konkluderte dermed med at restauranteieren ikke hadde hjemmel for verken avskjed eller oppsigelse og at opphøret av arbeidsforholdet var uberettiget.

Dommen kan ankes.