SØGNE: — Det er alltid trist når noen av våre gamle, som var med i krigen, faller bort. Gunnar Sønsteby er jo et ikon for motstandsbevegelsen i Norge. Han hadde en formidlingsevne som det står respekt av, og var opptatt av at de yngre generasjonene, som nå vokser opp, skulle minnes på at hvor viktig demokrati og frihet er.

Det sier Magne Haugland, lokalhistoriker med tilhold i Søgne.

— Inspirerende

Haugland har skrevet flere bøker om motstandsbevegelsen på Sørlandet, blant annet boken "I natt gjelder det" fra 2001, som omhandler Carhampton-operasjonen, som var under ledelse av kaptein Odd Starheim. Hensikten med aksjonen var å kapre tyske skip ved Flekkefjord.

Aksjonen ble kompani Linge sin mest mislykkede aksjon gjennom krigen. Den endte med at 40 soldater måtte gå i dekning i Lyngdal og i Eiken.

— Jeg traff Sønsteby flere ganger på Hjemmefrontmuseumet, da jeg arbeidet med denne boken. Han var alltid en inspirerende. Sønsteby var til stede da boken ble lansert i Kvinesdal. Det var veldig stort for meg, sier Haugland.

Løftet lokale arrangementer

— Sønsteby deltok blant annet også på et arrangement på Rudjordsheia på Kvås i Lyngdal i 2003, for å minnes Fredrik Aaros fra Søgne, som var engasjert i forbindelse med en hemmelig radiosender på heia. Aaros tok livet sitt for ikke å falle i Gestapos klør. Sønsteby sin tilstedeværelse var med på å løfte de lokale arrangementene, forteller lokalhistorikeren.

I LYNGDAL: Gunnar Sønsteby holder foredrag i Lyngdal kulturhus i 2004, i forbindelse med lanseringen av historiker Arnfinn Moland (til venstre) sin biografi om ham. Foto: Magne Haugland

— En luring

Haugland påpeker at Sønsteby var en luring under den tyske okkupasjonen av Norge.

— Han var veldig god til å kamuflere seg med dekkadresser, og han kom seg alltid unna i siste liten. Sønsteby var en intelligent fyr.

— Hvor involvert var Sønsteby i motstandskampen på Sørlandet?

— Vinteren 1943 traff Gunnar Sønsteby to av Starheim sine folk fra Sørlandet, på det tidspunktet da 40 soldater lå i dekning. De to var på vei til Sverige med et budskap om situasjonen i Lyngdal og på Eiken. Jeg tror Sønsteby hadde maske på seg da han traff disse to, forteller lokalhistorikeren.