VENNESLA: — Vi skal feire den første 1. mai etter Utøya. Viktig. Men det er klart at arbeidernes dag er noe helt annet i 2012 enn da jeg var ung, forteller leder for 1. mai-arrangementet i arbeiderbygda Vennesla, Bjørn Robstad.

Han husker 1956, for eksempel, da tusenvis gikk i tog. I de dager var 1. mai nesten større enn 17. mai.

Sylfest Lomheim Foto: Aas, Erlend

— Det kommer nok ikke tilbake. Men vi håper på et folksomt arrangement i år. Sylfest Lomheim har frie tøyler, og han er som språkmann kjent for sin kjærlighet til Vennesla. Vel verdt å høre ham, sier Ropstad.Spesielt i år er også at Vennesla Arbeiderparti står alene som arrangør for 1. mai i Vennesla. I godt over 100 år var alltid Hunsfos Arbeiderforening medarrangør. Men siden i fjor er papirfabrikken lagt ned, og arbeiderforeningen er på vei til å bli historie.

1. mai begynner med formiddagsarrangement ved bauten. Her vil flere korps spille, og fylkesleder i Vest-Agder AUF, Emma Martinovic, vil lese "Til Ungdommen" av Nordahl Grieg. Det er gudstjeneste i Vennesla kirke, og deretter tog til Vennesla Sentrum, der Lomheim skal tale.

— Fremdeles samler vi noen hundre til 1. mai i Vennesla. Jeg har et håp om at flere vil markere dagen i år enn på lenge, sier Bjørn Robstad.