SØGNE: — Jeg så først noen fjær ved enden av jordet. Fjærene tilhørte en jordugle, så jeg antok at den hadde blitt tatt av en rovfugl. Jeg kikket rundt, men så ikke noe. Da fikk jeg en dårlig følelse, sier Odd Kindberg til Fædrelandsvennen.

Like under høyspentledningen midt på jordet fant ornitologen fra Søgne resten av jorduglen - og dyret som hadde fanget den.

Satte seg på høyspenten

— Hubroen har nok satt seg høyt opp på høyspenten for å spise byttet sitt. Så har den komme borti strømledningen og falt rett ned, sier Kindberg.

Han er helt sikker på at hubroen døde av strømstøt.

— Den lå rett under masta, så det kan ikke være noe annet. Det må ha skjedd kun timer før jeg fant den, for den var hel og fin. Det tar som regel ikke lang tid før kråkene kommer og forsyner seg, sier Kindberg.

Trolig har fuglen kommet i kontakt med en av ledningene mens den satt på tverrbjelken av metall, skriver Fylkesmannen i Vest-Agder på sine nettsider.

Sterkt truet

I Norge finnes det i underkant av 600 hubro-par. De siste årene har bestanden gått nedover og arten er regnet som sterkt truet. Ifølge Direktoratet for Naturforvaltning er strømstøt (elektrokusjon) årsaken til halvparten av dødsfallene.

Ornitolog Kindberg forteller at han har sett hubro maksimalt 10 ganger i løpet av 50 år. Sist var på Søgnejordene i november.

— Jeg regner med at det var den samme fuglen. Jeg så den bare en gang, så dette var veldig synd, sier Kindberg.

Skal isolere mastene

Viltforvalter Tor Punsvik anslår at det finnes knapt 50 hubropar i Vest-Agder. I løpet av året skal det gjøres tiltak for å hindre at flere dør.

— Hubro står høyt på lista over arter vi har fokus på. Vi setter nå i gang et arbeid for å identifisere de mest risikable mastene, sier Punsvik.

Allerede i år skal flere av disse mastene isoleres.

— Høyspentledningene er svært ettertraktede utkikksposter for flere fuglearter. På Søgnejordene er disse mastene mye brukt av vandrefalker, i tillegg til hubroer, sier Odd Kindberg.