KRISTIANSAND: Mannen ble i tingretten i Kristiansand dømt til ti års forvaring med en minstetid på seks år. I lagmannsretten ble straffen skjerpet til 12 års forvaring med en minstetid på åtte år.

Minstetiden er nå i ferd med å løpe ut, og den domfelte drapsmannen krevde å bli løslatt fra Ila fengsel— og forvaringsanstalt. Ved en vurdering av løslatelseskravet mente ledelsen på Ila i desember i fjor at det ikke var sikkerhetsmessig forsvarlig å prøveløslate den domfelte. Påtalemyndigheten ønsket heller ikke å gi samtykke til dette.

Spørsmålet om prøveløslatelse har nå vært til behandling i Asker og Bærum tingrett. Der er kravet om løslatelse avslått, i tråd med påstanden fra aktor, statsadvokat Jostein Johannessen.

Positiv utvikling

I avgjørelsen er det fra tingretten lagt vekt på at den domfelte har hatt en positiv utvikling de årene han har sittet i fengsel. I denne perioden har han sluttet å røyke, slanket seg, tatt utdanning og fått en annen innstilling til livet og fremtiden. Psykiatrisk sakkyndige minner imidlertid retten om at mannen har en tilbakefallsrisiko ved bruk av rusmidler, selv om han har fremstått som tilnærmet rusfri siden 2005. ## For tidlig

Asker og Bærum tingrett skriver i sin dom at den er enig med de sakkyndige i saken at det er for tidlig å prøveløslate den domfelte. Retten mener at faren for gjentakelse av straffbare handlinger fortsatt er stor, og at tilbakeføringen til samfunnet bør skje forsiktig og gradvis. "Så langt har han bare i begrenset omfant vært eksponert for risikofaktorer, og han har ingen erfaring med et voksent liv i frihet uten rus og voldshandlinger", bemerker retten.

Sjansene øker

Selv om retten mener at tiden ikke er moden for en prøveløslatelse, understrekes at det den domfelte har hatt en positiv utvikling mens han har vært på Ila. "Dersom han fortsetter denne gode utviklingen, vil det øke sjansen for prøveløslatelse senere", heter det i dommen.

45-åringen ble dømt for å ha mishandlet og nærmest torturert en kvinne i en leilighet i Setesdalsveien i flere timer før hun døde.