KRISTIANSAND: — Det finnes noen som kjører som ei røy i trafikken, men den jeg traff var helt spesiell. Jeg husker at jeg så røya i veikanten. Vurderte å bremse. Det rakk jeg aldri. Ho letta eller sprang rett inn i forhjulet. Mer husker jeg ikke får jeg våknet her i senga på sykehuset, forteller Ljosland til Fædrelandsvennen.

Rett over 40

Han hadde god fart i nedoverbakke, men ikke uansvarlig høy fart. Han anslår den til mellom 40 og 50 kilometer i timen.

På sykehuset blir han i hvert fall til 1. mai. Møtet med hønsefuglen har resultert i brukket kragebein, to-tre knekte ribbein og punktert lunge.

Det vil i alle fall gå seks til åtte uker før han kan ut og sykle igjen.

— Jeg må ha føket rett over styret og i asfalten. Jeg bruker alltid hjelm. Ellers kunne dette gått mye, mye verre. Men jeg er noe omtåket, og har fått hjernerystelse. Jeg blir kvalm når jeg reiser meg fra sengen, sier han.

Unik opplevelse

John Arne Ljosland er sannsynligvis den første i norgeshistorien som skades etter sykkelkollisjon med ei røy. Zoolog Roar Solheim ved Agder Naturmuseum har i hvert fall aldri hørt om noe tilsvarende, og han pleier å høre de fleste historier fra naturens verden.

— En Evje-mann sykla rett i magen på en elg for noen år siden, en skiløper skal også ha truffet elg. Å advare mot røy, ser jeg ingen grunn til. Sjansen for å få en stein i hodet på ei åpen slette, er trolig større enn sjansen for å oppleve det Ljosland har opplevd. Det er sånt som bare skjer, sier han.

Ljosland begynte å sykle for halvannet år siden. 44-åringen sier det er en flott aktivitet. Sammen med vennene i Vennesla Cykleklubb er han ofte på tur. I fjor ble det over 380 mil.

Lørdag syklet han alene. Han hadde vært på Birkeland og syklet opp til Engesland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mannen lå bevisstløs i veibanen da andre personer kom til stedet. Foto: Teresa Hageland

Det var på vei hjemover, like ved Vatnestrøm, ulykken skjedde, og han har hatt hell i uhell.

Bevisstløs

Ljosland ble liggende bevisstløs midt i veien, og dermed ble han oppdaget.

Hadde han havnet ute i skogen, kunne det gått lang tid før han hadde fått hjelp på den relativt øde veien.

Jeg husker at jeg så røya i veikanten. Vurderte å bremse. Det rakk jeg aldri.

John Arne Ljosland har heldigvis ikke meldt seg på store løp i år. Han går glipp av mye trening, men ikke av løp.

— I fjor syklet jeg Kristiansand-Hovden. Da deltok jeg i massevelt på Sandrip. Hjelmen sprakk. Men jeg fullførte, forteller han.

Zoolog Solheim lurer på hvordan det gikk meg røya. Det er uklart. Det er funnet en del fjær. En venn av Ljosland har vært på ulykkesstedet og hentet sykkelen til 50.000 kroner. Han melder om flere røy som går i veikanten.

Redd for felgen

— Det er ikke uvanlig. De er nettopp ferdig med parring og har forlatt spillplassen. Da opptrer de ofte i flokker. De går i veikanten og spiser stein. Hønsefugl trenger det til fordøyelsen, sier Solheim.

En røy veier mellom en og to kilo. Det var med andre ord litt av et prosjektil Ljosland fikk i forhjulet.

— Jeg håper bare felgen kan brukes, for den kostet meg 7.000 kroner, smiler Ljosland fra sykesenga.