KRISTIANSAND: — Vår holdning er fortsatt at vi ønsker å sanere bygningen. Vi registrerer at byantikvar og fylkeskonservator har ulik oppfatning, da synes vi det er riktig å fortsette prosessen, uttaler administrerende direktør Svein Are Folgerø i Agder Energi Nett AS.

De ønsker å fjerne den nesten hundre år gamle trafostasjonen ved Bjørndalssletta, som fylkeskonservatoren har kalt "et flott monument over den tidlige elektrifiseringen av byen".

Gir ikke dispensasjon

Men nå har plan- og bygningsetaten avslått søknaden på formelt grunnlag.

— Det er klart det finnes historiske argumenter for å bevare den. Men akkurat nå har ikke det vært tema, enn så lenge forholder vi oss til formaliteter. Hvis det fremmes en reguleringsplan vil temaet bli synliggjort i bredere omfang, uttaler plan- og bygningssjef Venke Moe til Fædrelandsvennen.

Netteieren har nemlig søkt om dispensasjon fra kommuneplanen, som sier at denne type tiltak krever reguleringsplan.

Siden søknaden berører en het potet, vil ikke kommunen gi en kjapp dispensasjon, men krever en grundigere planprosess hvor alle berørte kan fremføre sitt syn.

— Vi er åpne for å diskutere riving, men skal ikke si noe mer før alt er på bordet, opplyser Moe.

- Overrasket

AE-direktøren er forbauset over at fylkeskonservatorens negative holdning fører dem ut i en langvarig prosess.

— Vi var overrasket over at dette punktet var avgjørende for at saken ble sendt tilbake igjen, selv om vi har forståelse for at reglene er slik, sier Svein Are Folgerø.

Selskapet har ikke lenger bruk for trafostasjonen etter at en ny ble reist på baksiden i 2001. Dessuten vil det angivelig koste flere titall millioner å renovere, og man vil gjerne ha tomta disponibel for fremtidige utvidelser.

Byantikvaren mener verneverdien er lav, samtidig som den er ubrukelig. Fylkeskonservator svarer at stasjonen har regional verneverdi og er nevnt som et tidstypisk industribygg i rapporten «Kraftoverføringens kulturminner» fra 2010 – en registrering verken huseier eller byantikvar var kjent med.