MANDAL: — Vi er på smertegrensen, det er tatt så og si helt inn til beinet. Voksentettheten er kuttet over flere år, alle former for undervisning som ikke er lovpålagt er det skåret ned på. Ødelagt utstyr blir sjelden erstattet. Må det nå kuttes enda mer, må vi fjerne i årsverk på skolen som vil si i lærerstaben og fagarbeidere, sier rektor Marianne Fjeldsgaard Schau ved Furulunden skole i Mandal.

Mandal brukte i fjor 89.471 kroner per elev. Til sammenligning brukte Bjarkøy kommune i Troms mest per elev med 241.730 kroner, mens Sørum kommune i Akershus bunner listen med 70.009 kr per elev.

På Sørlandet er det kun Arendal kommune som brukte mindre per elev enn Mandal - og det stusselige to kroner mindre i året (se faktaboks).

Og det kan se ut til at skoleverket i Mandal må tåle enda mer kutt, i alle fall dersom kommunen fortsatt skal stå uten eiendomsskatt slik flertallet i bystyret har krevd fram til nå.

Går ut over elevene

— Må vi skjære mer ned, vil det helt klart gå ut over elevene. Det vil gå ut over antall lærerstillinger og de elevene som trenger det, får mindre hjelp. I min verden har vi heller ikke råd til det, sier Schau.

Furulunden skole har 488 elever og er fylkets største barneskole. Flere av klassene har 27 eller 28 elever, helt opptil det som tidligere var maksgrense. Nå er denne grensen endret til å skulle "være forsvarlig". Da er det med andre ord opp til rektoren å vurdere.

— Vi gjør allerede i dag beinharde prioriteringer på alle områder.

— Vi gjør allerede i dag beinharde prioriteringer på alle områder. Med enda flere elever blir det vanskelig på enkelte trinn ettersom vi alt nå har det for trangt, sier rektoren.

Kan miste stillinger

Også ungdomsskolene i Mandal er svært spent foran budsjetthøsten. Blomdalen fikk nemlig tilført fire ekstra lærerstillinger via statsbudsjettet i fjor, Vassmyra fikk tre. Disse midlene er utbetalt av fylkesmannen.

— Vi har fått beskjed om at dersom vi kutter i andre lærerstillinger i en spareprosess, mister vi de fire ekstra lærerstillingene vi har fått via staten. Det vil i så fall gjøre situasjonen svært vanskelig for oss, sier rektor på Blomdalen ungdomsskole, Preben Skogen.Dersom han må kutte, må han bestrebe seg på å fjerne ansatte i administrasjonen og fagarbeidere som tar seg av ekstraundervisning.

— Det sier seg selv at det blir nokså håpløst for oss. Vi bruker kun det aller nødvendigste av utstyr, sier han.

Vil ikke forskuttere

Høyres gruppeleder Sven Seljom (H) representerer flertallet i bystyret. Han sier han ikke kan forskuttere hva som skjer med budsjettet før han har sett rådmannens forslag.

— I utgangspunktet er jeg helt enig i at skolesektoren bør skånes for kutt, men det fordrer jo at rådmannen har gjort økonomiske grep på andre område, som vi nå forventer å se effekten av, sier Seljom.

Mot enda mer kutt

Trolig må skolene i Mandal tåle enda flere kutt neste år, i alle fall dersom kommunen fortsatt skal stå uten eiendomsskatt, slik flertallet i bystyret har krevd fram til nå.

Rådmann Knut Sæther er av bystyret pålagt å legge fram et budsjettforslag for 2014 uten eiendomsskatt.— Jeg kan jo ikke komme med detaljer nå. Men det er ingen stor hemmelighet at et slikt budsjett legger til grunn at hvis det ikke tilføres flere inntekter, må alle sektorer, også skolene, kutte i sin drift, sier han.

Rådmannen vil samtidig legge fram sitt eget forslag, og da med eiendomsskatt.

— I det forslaget vil vi klare å holde samme driftsnivå som i år, sier Sæther som anslår at eiendomsskatt neste år vil gi kommunen en inntekt på 30 millioner kroner.

Budsjettet for Mandal 2014 legges fram for bystyret 7. november.