MANDAL: — Vi ser fram til å få et felles nødsamband, sier øvingsleder Jon Kvitne til Fædrelandsvennen.

Dagens store øvelse med rundt 2000 personer i sving ble krevende, ikke minst med tanke på koordinering, samarbeid og kommunikasjonslinjer. Hovedhensikten med øvelsen var nettopp å øve samvirke mellom de ulike nødetatene.

Hvem gjør hva?

— Det ble ikke noen veldig store overraskelser, men noen ble det likevel. Alt i alt har øvelsen fungert tålig bra. Overraskelsene har vært i forhold til at hele senariet ble veldig stort og koordineringen på tvers av etatene, med hvem som gjør hva, og hvor, sier Kvitne.

Øvingslederen mener et felles nødsamband ville ha gjort mange ting enklere under øvelsen. Et slikt samband vil være på plass til neste år, trolig i løpet av første halvår.

Venter med ros og ris

Kvitne vil foreløpig ikke dele ut verken ris eller ros i kjølvannet av selve øvelsen.

— Jeg skal være forsiktig med å oppsummere noe før vi har en endelig oversikt. Nå skal de ulike etatene foreta sine evalueringer, og så vil vi gi en felles evaluering 23. oktober.Sørlandet sykehus Kristiansand fikk inn 24 pasienter, hvorav halvparten var kritisk eller hardt skadet. Sykehusledelsen sa på en pressekonferanse i dag at de ikke var forberedt på et så stort antall. Hvis det i løpet av dagen kom inn flere skadede, var sykehuset forberedt på å omdirigere pasienter til andre sykehus.

Bilbombe

Øvelsen i Mandal var basert på at en bilbombe gikk av midt i gågata. Fem personer ble drept, og flere hardt skadet.

Store styrker fra alle nødetater deltok i øvelsen. Både Agder politidistrikt, Utrykningspolitiet, Kripos og politidirektoratet var med. Politihelikopteret sirklet en lang stund over byen, sammen med legehelikopteret som fraktet skadede til Sørlandet sykehus Kristiansand. Ambulanser, Brannvesenet Sør, Røde Kors, Heimevernet, redningsskøyte, personell fra Røde Kors og Sivilforsvaret var også i aksjon. Dessuten deltok fylkesberedskapssjefene fra begge Agder-fylkene.

Store deler av sentrum var sperret av i forbindelse med øvelsen.