KRISTIANSAND: — Vi var sikre på at alt var i orden, men det er mange vanskelige regler i denne bransjen, med arbeidstillatelser og skjenkebevillinger. Spesielt når det er snakk om "nye" og "gamle" EU-land. I vårt tilfelle var det mangel på kunnskaper som gjorde at vi dreit oss litt ut. Det skal ikke skje igjen, forsikrer Christoffersen.

Forholdet endte med politianmeldelse. Restauranteieren sier det var en feiltolkning av regelverket for EU-arbeidere som førte til anmeldelsen.

— I dette tilfellet hadde vi en person som hadde to pass, hvorav ett var italiensk, og europeisk arbeidstillatelse. Han skulle bare prøve seg hos oss en dag, sier daglig leder Gorm Klink Christoffersen ved Restaurant Havana.

Levert søknad

Og det var nettopp denne dagen Arbeidstilsynet kom på besøk. Christoffersen sier de etter tilsynet har søkt gjennom de rette kanalene for å få ordnet opp.

— Vi har levert søknaden, men det er lang behandlingstid. Derfor har vi måttet ansette noen til å ta denne jobben midlertidig.

Det var Sos-forum, et samarbeid mellom flere offentlige etater, som over to dager i oktober i fjor gjennomførte uvarslet tilsyn av flere mindre spisesteder i Kristiansand og omegn.

Blant etatene som deltar i samarbeidet er også Agder politidistrikt, Skatteetaten, Tollvesenet og NAV, i tillegg til flere andre etater.

Utsatt næring

Koordinator Jan-Petter Løken var Arbeidstilsynet representant under tilsynet. Han sier at overnattings- og serveringsnæringen er spesielt utsatt i arbeidslivet, men langt fra alle bryter regelverket..

— Deler av næringen er preget av useriøs virksomhet og sosial dumping. Dette er ofte små serveringssteder og de har ikke så mange ansatte. I noen virksomheter gjør de så godt de kan, men kjenner ikke lovverket. Men så er det også noen gjengangere, sier Løken.

Varsler også

Han ønsker ikke å bli tatt bilde av, ettersom mye av arbeidet med uvarslet innsyn avhenger av at han kan gå inn på steder uten å gjenkjennes.

Men Arbeidstilsynet gjennomfører også varslede tilsyn.

— Vi har en kombinasjon. Det er viktig at vi får snakke med en leder, verneombud og tillitsmenn. Ved et ikke varslet tilsyn er de kanskje ikke til stede, så når vi skal ha en gjennomgang av lønn, arbeidslister og annet er vi nødt til å varsle tilsynet på forhånd, sier Løken.

Positiv

Selv om Gorm Klink Christoffersen fikk registrert et avvik ved dette tilsynet, er han generelt sett fornøyd med arbeidsmetodene til Arbeidstilsynet. Men slik har det ikke alltid vært.

— Da jeg begynte i denne bransjen, var holdningen annerledes, jeg følte at de var ute etter å "ta" oss. I dag føler jeg at de kommer for å sikre seg at arbeidsforholdene er som de skal være, og at bransjen har like konkurransevilkår.

Han mener Kristiansand er en liten og gjennomsiktig by, og sier det derfor er ekstra viktig å følge reglene. Bransjen har også vært gjennom mange endringer de siste 20 årene, så da kan det kanskje være greit å få en liten oppfriskning på regelverket en gang i blant.

— Jeg oppfatter dem som kommer på besøk som konstruktive, og de deler ut informasjon om hvordan ting skal gjøres. Det synes jeg er helt greit, sier Christoffersen.