KRISTIANSAND: — Kommisjonen ga fasiten på oss selv, sier advokat Ivar Sveen .

Han er bistandsadvokat for familien Blattmann. Han er ikke overrasket over konklusjonene til kommisjonen, for eksempel i forhold til kritikken av politiet.

Advokat Ivar Sveen. Foto: Torstein en

— Vi må se dette ut fra den tilstand politiet var i 22. juli i fjor. Rapporten avdekker mangel på teknisk standard og trening. Verden har forandret seg, og den har passert politiet uten at etaten har fulgt godt nok med. Det er også resultatet og konsekvensene av et politisk ansvar, og viser hva slags politi samfunnet vil ha. Rapporten viser de generelle svakhetene fra a til å i hele det nettet som er etablert for å fange opp risikoen for terrorangrep og hindre dette. Hendelsene i fjor tyder på altfor mange improvisasjoner i alle deler av det nettverk og det system som er etablert, sier Sveen.

- Tragedie

— I fjor så alle at det var noe galt med politiets innsats. Det som er avdekket i kommisjonens rapport, er mye verre enn det vi kunne tenke oss. Kommisjonen har gått dypt inn i problemene, og påpekt nøyaktig hva som kunne blitt gjort, og hva som ikke ble gjort, som igjen kunne ha reddet mange menneskeliv. Jeg tenker på gru hva som kan skje i et mindre distrikt om noe tilsvarende skulle skje, sier advokat Andreas Bjørn Salvesen. Han er bistandsadvokat for de etterlatte etter Syvert Knutsen, som ble drept på Utøya.

— Det er en tragedie å høre hva som kunne vært unngått med en annen opptreden fra politiet, særlig i forhold til tidspunktene for de siste drapene på Utøya.

Advokat Thor Erik Andersen Foto: privat

— Svikt i handlepliktenAdvokat Thor Erik Andersen er bistandsadvokat for familien til Pamela Porntip Ardam. Hun var en av de siste som ble drept av Anders Behring Breivik ved pumpehuset klokka 18.15. — Kommisjonens rapport viser helt klart at politiet kunne ha aksjonert på Utøya tidligere enn det som skjedde, og at det har vært en svikt i politiets handleplikt. Det betyr igjen at flere menneskeliv kunne ha vært reddet, sier Andersen. Han fremholder at rapporten fra kommisjonen var som ventet, ikke minst i forhold til hvordan politiet opptrådte.

Advokat Tore Øydne Foto: Hallgeir Oftedal

— Objektiv og grundigAdvokat Tore Øydne har vært bistandsadvokat for familien til Mona Abdinur (18). Hun ble skutt på Utøya. Han sier til Fædrelandsvennen at kommisjonens vurderinger fortoner seg som svært grundige.

— Rapporten bærer preg av objektivitet og grundighet slik jeg forstår det, uten å ha satt meg grundig inn i selve utredningen.

— Er du overrasket over den sterke kritikken mot politiet?

— Nei. Vi forsto jo kort tid etter 22. juli at politiet ville få kritikk. Kommisjonen har brukt lang tid på å vurdere hva som har skjedd, og det gis nå et solid inntrykk av de konklusjoner som er trukket, sier Øydne.