INGEN PIGG: Fisken har ingen pigg foran ryggfinnen, slik pigghåer har. Odd Aksel Bergstad ved Havforskningsinstituttet forteller dette om gråhaien: Dette er en gråhai, <i>Galeorhinus galeus. </i>Den er vidt utbredt i Atlanterhavet fra Nordvest-Afrika nordover til Island og norskekysten. Gråhaien blir opptil to meter lang, og er en hurtigsvømmer som sikkert vandrer over store avstander. Finnes langs kysten og i øvre vannlag til havs. Den føder levende unger og størrelsen på kullene kan være opptil 45 unger som ved fødselen er om lag 35 centimeter lange. Føden er fisk og blekksprut. Foto: Tore André Baardsen
- GRÅHAI: Torstein Vold er glad for at han fikk fjernet det som trolig er en gråhai fra havet. Foto: Tore André Baardsen

Se flere bilder ved å klikke på pilene over.

KRISTIANSAND: — Dette er en ordentlig hai. I motsetning til de søte små vi har her i Norge, har denne tenner, sier Vold, og viser frem fisken han i dag fikk i garnet som sto på omkring 30 meters dyp utenfor Hånes i Kristiansand.

Pensjonisten har fisket siden han var unggutt, men aldri har han fått en slik fangst før. Haien var død da den kom til overflaten.

— Da jeg halte opp garnet, trodde jeg først det var en pigghå. Men de har en pigg på toppen, sier han, og peker foran fiskens ryggfinne, der det ikke er noen pigg.

Han har fått en småflekket rødhai i garnet tidligere, og pigghå får han mye av.

— Det er veldig mange av dem. Men da jeg så denne, falt det meg inn at det kan være en gråhai, sier Vold.

- Uvanlig

Vold får støtte av Odd Aksel Bergstad ved Havforskningsinstituttet i Flødevigen.

— Det er nok en gråhai. Den er uvanlig, men ikke sjelden, sier Bergstad, som legger til at de ikke har fått mange henvendelser om funn av denne arten på Sørlandet.

— Men vi har hatt det før, og funn av blåhai. Gråhaien er å regne som en sørlig gjest, sier han, og legger til:

— Det er en kystnær art. Den finnes også til havs, men er ikke dyptlevende. Vi må vente at den finnes på kysten når den finnes i Nordsjøen, sier Bergstad.

- Moro å få noe annerledes

Torstein Vold glad for å ha fanget haien.

— Jeg er glad for å ha fått den vekk fra fjorden. De er noen ravner til å plukke fisk fra garn, sier han.

Det er imidlertid ikke første gangen Vold får uvanlige skapninger i garnet.

— Det er alltid moro å få noe annerledes. En gang fikk jeg en rombekrabbe. Jeg dumper bare på det, sier han.

Torstein Vold ønsker nå å beholde haien i frysen frem til han får diskutert fisken med en ekspert.