KRISTIANSAND: – Dette er en sak som stikker dypt og som rører ved sterke følelser. I kirken finnes trofaste grupperinger som vil oppleve at en slik liturgi bryter med det de kan gå god for. Jeg er både urolig og redd for at en del vil føle at de ikke lenger har et rom i Den norske kirke hvis en liturgi for likekjønnede par blir innført, sier Jan Olav Olsen, lederen i Agder og Telemark bispedømmeråd.

– Men jeg har selv ingen planer om å bryte ut. Jeg er glad i kirken og har ikke tenkt å overgi kirken til andre krefter, tilføyer han.

Kjetil Drangsholt, som er medlem i bispedømmerådet, deler ikke lederens frykt for en kirkesplittelse.

UROLIG: Bispedømmerådsleder Jan Olav Olsen er redd for at en vielsesliturgi for likekjønnede par vil føre til kirkesplittelse. Foto: Ole Llillesvangstu

– Jeg har tro på at rapporten samlivsutvalget har levert kan bli grunnlag for den gode samtalen. I spørsmålet om en liturgi er det ulike syn i kirken. Det lever vi godt med. Vi må tåle meningsuenighet uten at fellesskapet rakner. Det har kirken klart før, og jeg tror det vil skje igjen, sier Drangsholt.

Vranglære

Jan Olav Olsen er i likhet med flertallet av bispedømmerådets medlemmer motstander av en homoliturgi, og han lar seg ikke overbevise av argumentasjonen flertallet i Bispemøtets samlivsutvalg bruker for å få på plass en vielsesliturgi for homofile og lesbiske par.

– Flertallet trekker et skille mellom homofile handlinger og homofil kjærlighet. Det virker noe søkt. For meg ser det ut til at flertallet i utvalget forsøker å tilpasse kirkens holdning i dette spørsmålet til det som er samfunnsmessig korrekt, sier Olsen.

Han står fast på Bispemøtets enstemmige uttalelse fra 1997. Biskopene Halvor Bergan, Odd Bondevik og Sigurd Osberg sto bak utredningen "Kirkens enhet og troens fundamenter", og den konkluderte med at "å sidestille heterofilt ekteskap med homofilt samliv er i strid med grunnleggende etiske prinsipper og må anses som kirkesplittende vranglære".

OPTIMISTISK: Bispedømmerådsmedlem Kjetil Drangsholt tror ikke at ulike meninger utgjør noen trussel for fellesskapet. Foto: OLE LILLESVANGSTU

– Jeg skal studere rapporten fra samlivsutvalget nøye, men skal det gjøres endringer i forhold til formuleringene fra 1997, må det foreligge mer tungtveiende teologiske argumenter enn de som er kommet fram til nå, sier Olsen, som begrunner motstanden mot en vielsesliturgi for homofile par med Bibelens ord.– Paulus er helt klar på dette, fastslår han.

Bibelforståelse

Kjetil Drangsholt har en annen tilnærming til Bibelen enn Olsen i dette spørsmålet.

– Flertallet i samlivsutvalget har etter min oppfatning en god, teologisk begrunnelse for sitt standpunkt. Det handler om forståelse av Bibelen i en moderne, samfunnsmessig kontekst. Opp gjennom historien er Bibelen hele veien blitt tolket i lys av sin samtid, og for meg er det viktig å tolke de hellige skriftene ut fra hvordan vi lever i dag, sier Kjetil Drangsholt.