ARENDAL: 36-åringen fra Grimstad sliter kraftig med hukommelsen, og stort sett leste aktor opp hans politiforklaring for retten for at domstolen skulle få et inntrykk av det mannen hadde av informasjon om det som skjedde utenfor leilighetsbygget i Grimstad 17. mai i fjor.

Vitnet forklarte at han hadde vært sammen med avdøde natt til 17. mai og utover dagen. Blant annet kom drapstiltalte og leverte speed til vitnet og avdøde, som da befant seg på en hytte på Moysand.

Etter hvert kjørte avdøde og vitnet til Tønnevoldsgate i Grimstad, der vitnet bodde i samme leilighetsbygg som drapstiltalte.

Ifølge vitnet gikk avdøde inn i bygget, etter at begge på utsiden var blitt truet med haglgevær av tiltalte, som stod på terrassen.

Etter hvert ble avdøde kommandert inn i leiligheten til tiltalte. Vitnet gikk etter, og da han var i gangen utenfor leiligheten hørte han et skudd.

— Døra stod åpen og jeg gikk inn og kjente røyklukt og så at Torbjørn lå på gulvet. Han var helt sikkert død da, fortalte vitnet.

Bakgrunnen for at vitnet følte seg redd var blant annet at han kom på terrassenmed geværet, og at han tidligere også hadde "tøffet seg med våpen".

Vitnet har i avhør antydet at et mulig motiv for drapet kan ha vært at tiltalte var sinna på Torbjørn Johnsen fordi han hadde tuklet med kvinnen tiltalte hadde et forhold til.