KRISTIANSAND: I så fall skrives det byhistorie. Kristiansand frikirke, landets største med 1600 medlemmer, har holdt til i Tollbodgata siden starten i 1877. — Dagens kirke er fra 1966, og ikke like hensiktsmessig lenger. Noen er glade i kirka og tenker at vi kan bli her, mens andre ser fordelene ved å bygge nytt et annet sted, opplyser administrativ leder Jostein Senumstad i Kristiansand frikirke.

Menigheten har tegnet intensjonsavtale om flytting med Lunde Holding Invest, som for to år siden kjøpte Tangen 11-13 av Agder Energi for 85 millioner kroner. Innen sommeren kan mye være avgjort.

Torsdag vedtok byutviklingsstyret reguleringsplanen for kvartal 42, der Filadelfia har høstet heftig debatt rundt sitt gigantiske byggeprosjekt. Også frikirka har sikret seg mulighet for fem etasjers høyde, men en slik utbygging blir trolig for dyr.

Gratis tomt

Ettersom investor Lunde er medlem av kirka selv, tilbys menigheten gratis inngang i en fremtidig utvikling av Tangen-eiendommen, tvers over veien for det kommende aktivitetssenteret Aquarama. De skal kun bære egne byggekostnader.

— Det minst aktuelle er nok full utbygging der vi er i dag. Dersom vi flytter får vi egenkapital å bygge for, dagens bygningsmasse er jo vår sparebøsse, forteller Senumstad.

Alternativet er modernisering og begrenset utvidelse i Tollbodgata. Dagens 2700 kvadratmeter bør økes til minst 3000, viser en intern kartlegging. På Tangen tilbys de 5000. ## Nytt kirkespir?

— Frykter dere å havne i skyggen av Filadelfia?

— Hva som skjer rundt oss er en del av puslespillet. Men vi står stødig på egne bein, med jevnt tilsig av nye medlemmer. Det som nevnes av noen, er at når begge menighetene trekker til seg så mye folk, kan det bli en utfordring med parkering, svarer Senumstad.

Han forteller at selv om de på Tangen eventuelt blir del av en større utbygging, ønsker de fortsatt å være synlige i bybildet.

— Det skal ikke være tvil om at du kommer til en kirke. Agder Energi hadde jo innregulert en 18 meters antennemast, så kanskje det er mulighet for et spir, smiler frikirkesjefen.

Andre fordeler ved flytting er at Tollbodgata i dag er farlig tett trafikkert, dessuten virker nærheten til Bystranda og Aquarama besnærende.

Lokaler ledige

På Tangen står de gamle AE-lokalene tomme, tilsvarende 5000 kvadratmeter. Ifølge investoren har byen 50.000 kvadratmeter ledige kontorer.

— Det er ikke først og fremst nye kontorlokaler byen trenger. Vi ser på alle muligheter. Det kan bli studentboliger, senior pluss-boliger eller omsorgsboliger, i tillegg til forsamlingslokale, noen kontorer og forretninger, nevner Lunde.

Eiendommen er på 7,5 mål. Det eldste av to kontorbygg, samt noen lagerbygg, står for fall. Det nyeste bygget ble påbygd to etasjer i 2000, og har god stand. Reguleringsplanen tillater 24.000 kvadratmeter.

— Vi hadde kick-off forrige uke, og inviterer nå arkitekter og entreprenører til å være med å utvikle kvartalet, opplyser frikirkemedlem og investor Ole Lunde til Fædrelandsvennen.

Kristiansand frikirke hadde i fjor et gjennomsnittlig gudstjenestebesøk på 287 personer.