KRISTIANSAND: Elevenes holdninger kommer fram i et eget opplegg for undervisning i seksuell helse som er utviklet ved Vågsbygd helsestasjon.

Der blir elevene bedt om å ta stilling til et tenkt tilfelle der en gutt vil ha sex med en jente. Jenta sier ja til alkohol og hun er med på å kline. Hun sier nei til sex, men fniser litt. Likevel fortsetter gutten.

— Vi spør elevene om det gutten har gjort er helt galt, litt galt eller ikke galt. I begynnelsen sier de at det ikke er så veldig galt, sier helsesøster Turid Hauge Knudsen som har vært med å lage opplegget sammen med blant andre kollega Tove Sætre Foss.

— De mener ofte at hun har gått med på det selv og at da kan du ikke stoppe. Du kan ikke gå med på noe og ikke være med på resten, sier Foss.

Overrasket

De to har reist rundt med opplegget på skoler i Vågsbygd i fire år og er overrasket over at elevene i så stor grad gjør overgrepsofferet til medskyldig.

Det er like mye jentene som guttene som sier at jenta har et ansvar.

— Jeg er nok overrasket over hvor mye jentene legger skylda på offeret. Jeg har også snakket med helsesøstre på videregående skoler, og de bekrefter at det ikke er så uvanlig at jenter sier at andre jenter som blir utsatt for overgrep er medskyldige, sier Turid Hauge Knudsen.

De to underviser i hovedsak tiendeklassinger. Turid Hauge Knudsen og Tove Sætre Foss vil komme inn med sitt undervisningsopplegg før ungdommene debuterer og før de kommer i den alderen der faren for overgrep er størst.

— Når vi begynner undervisningen, er det mange som legger skyld på jenta, men på slutten er de klare på at det som har skjedd er helt galt, sier Turid Hauge Knudsen.

Mamma-råd

I forbindelse med årets russefeiring har det blitt anmeldt voldtekter etter russefester både på Tryvann og i Kongeparken.

De to helsesøstrene gir klare råd til jenter om når det er størst risiko for å bli voldtatt

— Vi sier at det ikke er lurt å gå alene etter kl 23.00, og vi sier at det å være beruset gjør en mer sårbar, sier Tove Foss og legger til at de har snakket med politiet om hva som er gode råd å gi.

— Det er jo ikke helt politisk korrekt, og vi ser at det er en fare for å legge ansvaret på jenta. Vi kaller det "mamma-råd", siden vi tenker på hvilke råd vi ville gitt våre egne barn. Vi tenker slik at selv om du har retten på din side, må du kunne gjøre en risikoanalyse, sier Turid Hauge Knudsen.

Hun sier at de ikke kobler voldtekt til klesstil og at de har hatt noen runder med politiet for å finne ut hva de skal si.

— Og vi er ganske tydelige på at det er overgriperen som har skylda, sier hun.

Forandrer mening

De to merker også at undervisningen har effekt på holdninger til overgrep og at de fleste skifter mening. Hvorfor så mange i utgangspunktet gir offeret skylden, er de usikre på.

— Noen har kanskje en referanseramme fra porno. Jeg har ikke noe faglig belegg for å si at det er slik, men vi har diskutert om det kan være en grunn, sier Tove Sætre Foss.

Hun sier at det klare rådet de gir både jenter og gutter er å være tydelige.

— Vi merker at de skjønner det, og håper også at de husker det når de skal sine egne valg, sier Tove Sætre Foss.