FELLES UTFORDRINGER: Fylkestingene i Aust- og Vest-Agder var onsdag samlet til et felles fylkesting på Fevik. Der diskuterte de regionplanen Foto: Kjetil Reite
STARTE TIDLIG: Agderfylkene har satt seg som mål å bli bedre på likestilling og få bedre skoleresultater enn landsgjennomsnittet. Lillesands ordfører, Arne Thomassen (H), mener arbeidet må starte i barnehagen. Her i en pause under det felles fylkesmøtet. Foto: Kjetil Reite

GRIMSTAD: — Likestilling er ikke bare et problem i Hægebostad, men i hele Agder, og i Hægebostad var vi nødt til å gjøre noe med dette, sa ordfører i Hægebostad, Ånen Werdal, da han onsdag snakket til det felles fylkestinget for Agder-fylkene.

Fylkespolitikerne har satt seg ambisiøse mål for å bli bedre i likestilling i løpet av sju år. Blant annet skal andelen yrkesaktive kvinner øke markant (se faktaramme).

— Vi er på 429. plass innen likestilling, og eneste trøsten er at det er mange andre sørlandskommuner langt nede på lista, sier Werdal til Fædrelandsvennen.

I Hægebostad er det kun én kvinne i kommunestyret. Sammen med seks andre kommuner i Vest-Agder, har Hægebostad fått ekstra midler fra likestillingsdirektoratet for å bli bedre på likestilling.

— I indre Agder er nok folk mer konservative enn i et moderne bystrøk. Det er i hvert fall det vi hører fra de som forstår seg på det. Og når du snakker med folk i Hægebostad, merker du at de har en mer konservativ holdning, sier Werdal til Fædrelandsvennen.

Ambisiøse mål

Fylkespolitikerne i Agder har ikke bare bestemt seg for at befolkningen skal bli mer likestilte. Elevene skal også ligge over landsgjennomsnittet på nasjonale prøver og flere skal i arbeid, heter det i regionplanen som fylkestingene har vedtatt.

— Flere kommuner har en uføreandel på mellom 15-17 prosent. I skolen ser vi at der barna kommer fra hjem der begge foreldrene er uføretrygdet, har de ikke noen motivasjon for å lære, sa Helge Sandåker (Ap), ordfører i Marnardal.

Ånen Werdal mener det er en klar sammenheng mellom dårlige resultater innen likestilling og levekårsproblemene i landsdelen.

— Får du opp likestillingen, får du opp levekårene også. Vi vil ta likestilling inn i kommunedelplanen. Da får vi et system på arbeidet, sier Werdal.

Starte tidlig

Under det felles fylkestinget, fikk den rødgrønne regjeringens barnehagepolitikk skryt fra Høyre-folk. Arne Thomassen, ordfører i Lillesand, mener den er avgjørende for å kunne gjøre noe med både levekår, likestilling og elever som dropper ut.

— Barnehagereformen er noe av det viktigste som har skjedd. Der møter vi ungene i ett og to-årsalderen og kan følge dem til videregående, sa Thomassen.

Han mener tidlig innsats for å fange opp barn som senere kan droppe ut, er mye lettere etter at flere har begynt i barnehage.

I tillegg kan altså barnehagene brukes til å lære barna om likestilling.

Høyre-ordfører Ånen Werdal er enig. I deres satsing på mer likestilling, skal arbeidet starte allerede i barnehagene.

— Når det gjelder likestilling, så dreier det seg om holdningsendring. Derfor må vi gå inn i skole og barnehage og jobbe med holdninger der, sier Werdal .

Andre kommuner i landsdelen har allerede hatt konkrete prosjekter der de har startet arbeidet med likestilling barnehagene, blant annet Lindesnes og Kvinesdal.

Anbefaler tidlig start

I perioden 2008-2012 deltok flere kommuner i Agder i prosjektet Fritt Valg, der de startet arbeidet med likestilling i barnehagene og skole.

En del av disse tiltakene blir altså nå videreført i kommuner som Hægebostad.

En rapport fra Østlandsforskning som kom i sommer, anbefaler kommunen i Agder å begynne holdningsarbeidet i barnehagene hvis de vil at de unge skal ta mer utradisjonelle yrkesvalg.

Forskerne bak rapporten mente at barna allerede i tidlig alder får en oppfatning av hva de duger til og ikke. Derfor må arbeidet starte da.