CARDIFF/KRISTIANSAND: Har du en klassisk vinterforkjølelse med rennende nese, hosting og feber, bør du holde deg under dyna og unna bilkjøring. Bak rattet er du nemlig en like stor fare i trafikken som hvis du skulle kjørt med promille.

Det er universitetet i Cardiff som har kommet fram til at snufsekjøring er like farlig som fyllekjøring, ifølge den britiske avisa The Daily Mail.

Nysing påvirker kjøringen

Nyser du bak rattet, forsvinner blikket fra veien opp mot tre sekunder for hvert nys.

— Å ha en forkjølelse tilsvarer å ha drukket tre-fire halvlitere, sier professoren som ledet studien, Andy Smith, til dailymail.co.uk.

Det walisiske universitetet tok 50 personer med forkjølelse som ble testet mot en like stor gruppe som ikke hadde vært syke over en periode på tre måneder. Resultatet viste at reaksjonsevnen var redusert med en tredjedel for de syke bilistene.

Mindre oppmerksomme

Undersøkelsen viste at syke sjåfører ikke bare brukte lengre tid på å stoppe bilen, men de kjørte også nærmere bilen framfor seg og var mindre oppmerksomme kollisjonsfarer.

Professoren påpeker at selv om det ikke er ulovlig å kjøre med forkjølelse, bør folk vite den risikoen de utsetter seg selv og sine medtrafikanter.