SØGNE: Hva skjer?

— Jeg skal forhåpentligvis bli styrmann etter ett effektivt år som kadett om bord. Målet er jo å bli skipper, kanskje på fullriggeren.

— Din skolegang har virkelig historisk sus, ettersom seilskuta ikke har vært skoleskip siden 1972. Hvordan kom du på den ideen?

— Jeg har en bachelor i nautikk og trengte en lærlingplass. Den har det sannelig ikke vært enkelt å finne. Men fullriggeren har jeg vært om bord på før, som medseiler under Tall Ship's Races i 2007. Jeg spurte, og fikk lov.

— Den gang sov du vel i banjeren sammen med 90 andre. Får du bedre lugar denne gang?

— I så fall tar jeg det som en positiv overraskelse.

— Hva er det som lokker til havs?

Romantiker

— Soloppganger og solnedganger... Kan hende er jeg en romantiker. Jeg får i alle fall opplevd en del eksotiske steder. Reiseruta fra Cape Town i Sør-Afrika går til Namibia, St. Helena, Brasil, Tobago, Ascension, Den dominikanske republikk, Bermuda og Lunenburg i Canada. Der mønstrer jeg av for åtte uker, før jeg går om bord igjen i august.

— Har du kjæreste?

— Nei, heldigvis. Da slipper jeg tårevåt avskjed. Men jeg håper jo å finne ei jente og stifte familie en gang. Da passer det kanskje best å få kapteinjobb på danskeferja, med to uker på og to uker av. Så lenge må hun vel klare seg alene.

— Har du alltid vært fascinert av sjø?

— Ja. Jeg bor i sjøkanten på Lastad i Søgne, og gått gradene helt siden jeg som gutt kjøpte en optimistjolle. Senere gikk lillebror og jeg sammen om en 26 fots seilbåt. Den har vi blant annet seilt til Danmark.

Sjøsyke

— Konkurranseseiler også?

— Det også. Det beste var femte- eller sjetteplass i norgescupen for optimistjoller.

— Har du aldri vært sjøsyk?

— Jo da. Det skjedde på fullriggeren, da vi seilte til Finland. Vi var flere som sto med hodet ned i trakta som er laget for den slags.

— Hva med høydeskrekk?

— Det er så. Men jeg vet hva jeg går til, og har vært til topps i alle fullriggerens master.

— Gjør du noe morsomt på land?

— Jeg følger Start. Men i år mister jeg en del kamper.