KRISTIANSAND: – Jeg var prest i Lund menighet, og der møtte jeg ikke den avvisningen jeg opplevde enkelte andre steder. Det var en tung og vanskelig tid, og belastningen førte til at jeg etter en tid i Oslo og Kirkens Nødhjelp søkte meg til Sjømannsmisjonen igjen. Der er romslighet og et sted en kan puste fritt, forteller Helge Schmidt, som giftet seg igjen for 24 år siden.

– Jeg føler meg slett ikke som noe offer for det som skjedde i forbindelse med skilsmissen. Jeg har fått et godt liv, og det tror jeg Vår Herre unner meg.

Ikke noe nytt

Han har lang erfaring fra Misjonsselskapet, Sjømannskirken og Kirkens Nødhjelp, har vært prost i Oslo, kapellan i Lund og Oddernes, konstituert domprost i Kristiansand og spesialrådgiver hos biskopen i Agder og Telemark. Schmidt stiller seg undrende til all den energien som hentes fram i homodebatten – og også med tanke på samboerskap og gjengifte.

– Historien burde mane oss til varsomhet når vi forsøker å finne svar på nye etiske spørsmål. Mennesker har opp gjennom historien brukt Skriften som argument for holdninger som ettertiden har vurdert med andre øyne.

Han nevner som eksempler kampen mot frigjøring av slaver, kvinners stemmerett, kvinnelige prester, stigmatisering av enslige mødre og deres barn og fraskiltes rett til nytt ekteskap.

– Jesus var selv i gjentatte konfrontasjoner med sin samtids lærere fordi han tenkte annerledes. Han levde i et samfunn som hadde regulert alle livets spørsmål ned til minste detalj, men han ga alle etiske fordringer sine svar ut fra det dobbelte kjærlighetsbud.

Feighet og frykt

Helge S. Schmidt tror ikke en homoliturgi vil rive fundamentet vekk under Den norske kirke.

– Kirken er heldigvis tuftet på en annen og sterkere grunn. At vi ser og forstår stykkevis og delt, er Bibelens erkjennelse, derfor trenger vi å lytte til hverandre i ydmykhet og respekt. Jeg er snart 70, og livserfaringen har gjort noe med min tro. Det hadde vært ille om det ikke var slik.

Han mener det kan skyldes både feighet og frykt at mange prester i dag ikke ønsker å uttale seg om de etiske spørsmålene som er kommet på dagsorden etter at Bispemøtets samlivsutvalg la fram sin rapport.