ARENDAL: Aust-Agder tingrett startet tirsdag straffesaken mot kvinnen som 5. september i fjor knivdrepte sin stefar i hans hjem på Fevik. Kvinnen har erkjent drapet. Stefaren ble påført 21 knivstikk da han lå i sin seng. Stedatteren har gitt en uforbeholden tilståelse i saken. Hun erkjente straffskyld ved innledningen av hovedforhandlingen i tingretten.

Bakteppet

Store deler av straffesaken vil derfor dreie seg om bakteppet for det som skjedde. Den tiltalte har i flere avhør og i retten hevdet at hennes stefar begikk overgrep både mot henne og hennes søster i deres barndom og ungdom. Tiltaltes døtre har også fortalt om overgrep. Det var disse påståtte overgrepene som utløste drapet i fjor høst.

Stefar ble frifunnet i dansk rett for overgrepene mot tiltaltes barn, men retten konstaterte at han hadde gjennomført grensekrenkende adferd.

Tiltaltes forsvarer, advokat Svein Kjetil Stallemo, ba allerede ved oppstarten av saken dommerne være oppmerksom på beviskravet med tanke på de påståtte overgrepene. Forsvareren kommer gjennom de vitner han har innkalt til å forsøke å få retten til å akseptere at det har funnet sted overgrep, som igjen skal føre til at straffen blir redusert.

Normalstraffen

Normalstraffen for et forsettlig drap i Norge er cirka 12 år. Kvinnen skal ha rabatt for tilståelsen, og forsvareren mener at hun skal ha ytterligere rabatt fordi det var overgrepene mot henne og hennes barn som utløste drapshandlingen. Det betyr at forsvareren mener retten kan dømme kvinnen til minstestraffen på åtte år.

Bevisføringen i Aust-Agder tingrett dreier seg derfor ikke om hva som skjedde i eneboligen på Fevik om formiddagen 5. september i fjor. Store deler av rettsforhandlingene vil ha fokus på motivet til den tiltalte 44 år gamle hjelpepleieren fra arendalsområdet.

Beklaget

I tingretten beklaget tiltalte sterkt det som hadde skjedd da hun drepte stefaren, og sa at hun angret veldig. Drapsdagen hadde tiltaltes datter for første gang fortalt mor at stebestefaren hadde foregrepet seg på henne.

Hun var innlagt på ortopedisk avdeling på sykehuset, men ble i stedet overført psykiatrisk avdeling. Tiltalte forklarte at det klikket for henne da datteren fortalte om de angivelige overgrepene. I en slags tåke kjørte hun til Fevik og knivdrepte stefaren.