KRISTIANSAND: — Når mennesker må være ute både natt og dag midt på vinteren i Norge, må et minimum være at de klarer å holde seg varme, sier Dag Vige (V). Han tok initiativ til at tiggerne får et sted der de kan få overnatting for 20 kroner natta gjennom vinteren.

Det vil koste kommunen 50.000 å etablere og drive tilbudet den første vinteren. Det ser ut til at det er flertall for selve tilbudet, men ikke for å legge det i Setesdalsveien, slik administrasjonen har foreslått.

Forslaget som partiene nå skal ta stilling til, vekker kraftig reaksjon hos Frp.

— Dette kan høres veldig snilt og fornuftig ut. Men vi har allerede ansvar for å ta vare på liv og helse. Det vi snakker om her, er et komforttilbud der man tilbyr overnatting, sier Tor Utsogn, gruppeleder i Frp.

Nødhjelp

Fædrelandsvennen møtte Dag Vige og Tor Utsogn under det felles formannskapsmøtet som ble arrangert i Kristiansand på torsdag. De to utgjør ytterpunktene i debatten om tiggere skal få et overnattingstilbud.— Jeg reagerer på å kalle det et komforttilbud. Dette er et nødhjelpstilbud, så det er nok forskjellige oppfatninger av hva som er grunnleggende menneskerettigheter. Det å kunne komme inn et sted der det er varmt, men der det ikke er andre fasiliteter, er et minimumstilbud vi må kunne gi fattige mennesker, sier Dag Vige.

Han mener sanitæranlegget på KMV-tomta viser at slike anlegg ikke tiltrekker seg tiggere. Tor Utsogn er uenig og mener at Kristiansand nå oppretter et så omfattende tilbud at det er nettopp det byen risikerer.

— Her er det snakk om et tilbud ut over det som er lovpålagt. Da mener jeg at vi ikke skal opprette det i kommunal regi. Men om noen vil opprette dette i privat regi, så er det selvsagt helt greit, sier Utsogn.

Frivillige

Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen har forpliktet seg til å drive stedet. I tillegg vil andre frivillige organisasjoner trå til. Vige mener frivillige har gjort nok og at kommunen må kunne stille med et lokale.Utsogn er uenig.

— Vi skal følge loven og gjøre vår plikt. Når vi ikke skal stille lokaler til rådighet, er det fordi vi som kommune ikke skal gi et signal om at vi ønsker denne aktiviteten. Vi ønsker mindre av den, ikke mer.

KMV-tomta

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) sier at det trolig blir ja til overnatting i hans parti, men at han er kritisk til å legge det på Grim. Det samme har også Høyre og Ap sagt. Alternativ plassering kan være et lokale i Kongens gate.

Utsogn mener at hvis det først skal komme et slikt tilbud, bør det ligge i tilknytning til sanitæranlegget på KMV-tomta.

— Grim er en sjeldent dårlig løsning. Vi må huske på at det er mange som går forbi der, også barn. Det er sannsynligvis ikke noen fare, men det er en bekymring blant folk, og det skal vi ta hensyn til.

Vige kan også være med på å legge det på KMV-tomta. Men mener også at frykten for tiggerne er ubegrunnet.

— Min erfaring er at dette er rolige folk som det ikke er grunn til å være redd for, sier Vige.