KVINESDAL: Bare de siste dagene har to lovbrudd blitt avbildet med mobilkamera – et båttyveri i Korsvik (se egen sak) og et tyveri fra et hus i Kvinesdal. Politiet er glad for økningen av mobilbevis.

— Jeg våknet da en bil parkerte ved siden av huset natt til tirsdag klokken fem på morgenen. Mannen ringte på, og jeg åpnet døren. Han fortalte at han hadde kjørt helt fra Oslo, og at han var desperat etter sigarettpapir. Ingen røyker her i huset, og jeg svarte at jeg ikke hadde sigarettpapir, forteller kvindølen.

Etter å ha mislykkes i å tilfredsstille det antatt sterkt påtrengende røyksuget, valgte mannen å ta med seg en hagelampe med et stort vokslys inni.

— Han plukket med seg hagelampa før han dro. Bildet av kjeltringen tatt på fersken skapte en god latter på jobben. Det var selvfølgelig ingen stor verdi i lampen, men det hele var litt irriterende og ubehagelig, understreker kvindølen.

Han mener brekket neppe kan ha vært gjort av en profesjonell vinningskriminell, men heller en litt beruset, pjusk kar på vei hjem fra en litt for hard runde på byen. Flukten var heller ikke som tatt ut av en James Bond-film.

— Jeg tente lyset inne da han skulle dra, det gjorde at han løp til bilen og ropte "Kjør, kjør" til sjåføren. De rygget nesten i treet på tunet da de rygget.

— Selv om episoden kanskje er morsom i ettertid, var det litt ubehagelig. Jeg hadde ikke satt pris på om barna var alene hjemme da de kom på døra, sier kvindølen.

Oftere bilder og video

— Det har blitt ganske vanlig at vi får inn bilder av lovbrudd. Vi hadde et eksempel for bare noen uker siden. Vi fikk en film av en biltyv mens han brøt seg inn i bilen og kjørte av gårde. Kvaliteten var god nok til å se ansiktet hans, noe som gjorde jobben vår mye enklere, sier Kjell Erik Eriksen, etterforskningsleder ved Kristiansand politistasjon.

FORENKLER: Det er lettere for politiet å oppklare saker når det er bildebevis å gå etter, opplyser Kjell Erik Eriksen som er etterforskningsleder ved Kristiansand politistasjon. Foto: ARKIVFOTO

Han forteller det har det blitt vanlig at politiet får inn denne typen dokumentasjon, spesielt i voldssaker. Det gjør det lettere for politiet å få klarhet i detaljer og kronologien i sakene de etterforsker.

Politiet bruker bilder og opptak fra mobiltelefoner på samme måte som de bruker det fra overvåkningskameraer. Mobiler har gjerne bedre kvalitet og er nærmere objektet enn et klassisk overvåkningskamera. Det de ser på film, er til stor hjelp i etterforskningen.

— Det er neste umulig å huske alle detaljene fra et slagsmål nattestid i Markens. Da er film- og bildemateriale til stor hjelp i etterforskningen, sier Eriksen.

Øker oppklaringsprosenten

Han understreker at denne typen bevismateriale er et supplement til tradisjonelle vitneavhør. På den andre siden er han klar på at materiale fra mobiltelefoner er med på å bedre oppklaringsprosenten samt spare ressurser for politiet.

— Det er lettere å jobbe med etterforskning etter at mobiltelefonen fikk kamera. Kvaliteten på mobilbildene og filmene vi får inn, blir stadig bedre. Tilgangen på denne typen bevismateriale gjør oppklaringsprosenten til politiet høyere. Jeg oppfatter at de fleste er raske til å ta fram mobilen i situasjoner som kan være kriminelle, sier Eriksen.

– Denne typen materiale styrker sakene våre. Om det holder i retten, må vurderes fra gang til gang. Det er jo mulig å forfalske slikt materiale også, sier etterforskningsleder ved Kristiansand politistasjon, Kjell Erik Eriksen.

Sentrale i retten

Sorenskriver ved Kristiansand tingrett, Yngve Svendsen, sier de vurderer alle fotobevis – uavhengig av hvor det kommer fra – på lik linje med andre typer bevismateriale. Han forklarer at tre kriterier er avgjørende med bruk av bilder.

— Vi vurderer ut i fra ektehet – altså sannsynlighet for bildemanipulasjon, om bildene er dekkende for saken og selvfølgelig opp mot tid og sted, sier Svendsen.

SENTRALE: Sorenskriver Yngve Svendsen ved Kristiansand tingrett sier gode fotobevis er sentrale i rettssak og kan ikke huske at bilder eller film fra mobil er underkjent av retten som bevismateriale. Foto: ARKIVFOTO

Han sier gode fotobevis er sentralt i en rettssak, men det er regler som må med tanke på kameraovervåkning. Reglene til datatilsynet sier at overvåkning er regelmessig, gjentatt personovervåking ved hjelp av fastmontert fjernbetjent eller automatisk virkende overvåkingskamera.

Hvorvidt dette eventuelt er grunnlag for avvisning, må vurderes av dommeren i hver enkelt sak, sier Svendsen. Det som anføres fra aktor og forsvarer vil da stå sentralt ved vurderingen.