KRISTIANSAND: Økende etterspørsel fra pårørende har ført til at Jølstad Begravelsesbyrå har inngått et samarbeid med Erase Me, eksperter på digital kartlegging, slik at pårørende kan få hjelp til å fjerne digitale spor etter avdøde.

— Hver dag legge vi igjen mange spor på nettet, både på Facebook, Twitter og andre nettsider. Mange har spurt oss om råd for hvordan de kan få slettet denne informasjonen. Tidligere har vi ikke hatt noe godt svar, men nå vet vi hvordan vi skal gjøre det, sier byråleder Pär Hemstrøm i Jølstad Begravelsesbyrå i Kristiansand til Fædrelandsvennen.

- Stjålet identitet

Nettbruken blant eldre, og antall kontoer en person har registrert på ulike nettsider øker stadig. Hemstrøm forteller at flere kunder har opplevd å få tilbud fra ulike aktører i avdødes navn.

— Folk har fortalt om situasjoner hvor de har fått tilbud hvor det virker som avdøde fortsatt lever. Det er ikke så trivelig. Noen har også opplevd at avdødes identitet er blitt stjålet, sier Hemstrøm til Fædrelandsvennen.

Ved å kartlegge avdødes digitale liv, kan de pårørende få en bedre oversikt over hvilken informasjon som befinner seg på internett. Deretter er det opp til de pårørende å velge om de vil rydde opp, endre eller ta vare på profiler på sosiale medier, personlige tekster eller andre personlige spor.

– Vi legger igjen store mengder personlig informasjon på internett hver dag. Tenk da på hvor mye det blir i løpet av et helt liv. Noe av denne informasjonen er viktige og kjære minner å ta vare på, mens annen informasjon plutselig står i fare for å bli stjålet og misbrukt. Best mulig oversikt og korrekt avslutning av kontoer kan bidra til å forebygge dette, sier Pär Hemstrøm

Digitalt testamente

De ulike nettsidene har forskjellige framgangsmåter og krav til hva som er tilstrekkelig bevis på at brukeren er død, og hvem som får lov til å ta avgjørelser i forhold til om det skal gjøres endringer eller avslutninger.

Ettersom hver enkelt nettside må kontaktes direkte, anbefaler Jølstad alle å lage et digitalt testamente.

— Lag en oversikt over hvilke kontoer du har. Skriv ned viktige brukernavn, passord og annen relevant informasjon. Putt informasjonen i en lukket konvolutt og oppbevar den på samme måte som et vanlig testamente. På denne måten sikrer du en ryddig prosess når de pårørende skal forvalte ditt digitale dødsbo, sier Pär Hemstrøm.